Hyppää sisältöön

Tallien kokomääräykset käyvät hevostilallisten kukkarolle

Tämän vuoden lopussa päättyy hevostallien kokoa koskevan EU-määräyksen siirtymäaika. Jämsäläisen Katri Pirttijärven tallilla direktiivi tietää katon korottamista kymmenellä senttimetrillä.

Katri Pirttijärvi toteutti unelmansa omasta islanninhevosten tallista vuosikymmen sitten. Pirttijärvi perusti ratsastustallin mummoltaan perimälle vanhalle tilalle Jämsään.

Ensi vuoden alusta Pirttijärvi aikoo tilastaan luopua, mikäli EU:n vaatimiin tallien kokovaatimuksiin ei löydy kompromissia.

- Tallin vanha osa on paikoitellen 10 senttimetriä liian matala. Osa karsinoista on taas alle puoli neliötä liian pieniä, Pirttijärvi kertoo.

Määräykset jo pitkään voimassa

Hevostallien kokoa koskevat EU-direktiiviin pohjautuvat määräykset tulivat voimaan jo 1996. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa.

Karsinakoot ja tallin korkeus tulee Eviran määräyksistä ja esimerkiksi käytävien leveydestä ja hätäuloskäynneistä sanansa sanoo myös Maa- ja metsätalousministeriö.

- Määräykset koostuvat eläinten hyvinvointiin, terveydenhoitoon ja tallien ilmanvaihtoon liittyvistä asioista, yritysasiantuntija Risto Piesala Keski-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

"Investoinneissa ei ole järkeä"

Pirttijärven herkät issikat ovat voineet hyvin, ja eläinlääkääri on kehunut tallin ilmanvaihtoa. Silti edessä on vähintään sadan tonnin remontti - tai uuden tallin rakentaminen.

- Näin huonosti kannattavalla alalla ei ole mitään järkeä lähteä semmoisiin investointeihin. Jos mitään kompromissia ei löydy, niin sitten lopetan toiminnan, Pirttijärvi sanoo.

.
.