1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tallien kokomääräykset käyvät hevostilallisten kukkarolle

Tämän vuoden lopussa päättyy hevostallien kokoa koskevan EU-määräyksen siirtymäaika. Jämsäläisen Katri Pirttijärven tallilla direktiivi tietää katon korottamista kymmenellä senttimetrillä.

Kuva: Yle / Jori Asikainen

Katri Pirttijärvi toteutti unelmansa omasta islanninhevosten tallista vuosikymmen sitten. Pirttijärvi perusti ratsastustallin mummoltaan perimälle vanhalle tilalle Jämsään.

Ensi vuoden alusta Pirttijärvi aikoo tilastaan luopua, mikäli EU:n vaatimiin tallien kokovaatimuksiin ei löydy kompromissia.

- Tallin vanha osa on paikoitellen 10 senttimetriä liian matala. Osa karsinoista on taas alle puoli neliötä liian pieniä, Pirttijärvi kertoo.

Määräykset jo pitkään voimassa

Hevostallien kokoa koskevat EU-direktiiviin pohjautuvat määräykset tulivat voimaan jo 1996. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa.

Karsinakoot ja tallin korkeus tulee Eviran määräyksistä ja esimerkiksi käytävien leveydestä ja hätäuloskäynneistä sanansa sanoo myös Maa- ja metsätalousministeriö.

- Määräykset koostuvat eläinten hyvinvointiin, terveydenhoitoon ja tallien ilmanvaihtoon liittyvistä asioista, yritysasiantuntija Risto Piesala Keski-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

"Investoinneissa ei ole järkeä"

Pirttijärven herkät issikat ovat voineet hyvin, ja eläinlääkääri on kehunut tallin ilmanvaihtoa. Silti edessä on vähintään sadan tonnin remontti - tai uuden tallin rakentaminen.

- Näin huonosti kannattavalla alalla ei ole mitään järkeä lähteä semmoisiin investointeihin. Jos mitään kompromissia ei löydy, niin sitten lopetan toiminnan, Pirttijärvi sanoo.