Kerry Syyrian väitetystä kaasuiskusta: Anteeksiantamatonta

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry kertoi tiedotustilaisuudessaan maanantaina, että Yhdysvallat aikoo julkistaa lisätietoja asiasta lähipäivinä. Hän pitää kiistattomana, että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita.

Syyria
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puhuu Syyrian tilanteesta.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puhui Syyrian tilanteesta Washington D.C.:ssä 26. elokuuta.Jewel Samad / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry kuvaa Syyrian väitettyä kaasuiskua anteeksiantamattomaksi ja kaikkia moraalikoodeja rikkovaksi teoksi. Kerryn mukaan sen pitäisi järkyttää koko maailman omaatuntoa. Hän pui Syyrian tilannetta kovin sanoin maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kerry sanoi olevan kiistatonta, että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita. Hänen mukaansa siihen viittaavat vahvasti muun muassa raportit kuolleiden määrästä ja oireista.

Hän myös lisäsi, että muun muassa tapahtumapaikan pommittaminen on merkki siitä, että hallinnolla on jotain salattavaa.

- Se ei ole sellaisen hallinnon toimintaa, joka on halukas todistamaan maailmalle, ettei se ole käyttänyt kemiallisia aseita.

Kerryn mukaan Syyrian hallinnolla on myös kyky käyttää kemiallisia aseita.

Yhdysvallat ja liittolaiset kokoavat ja tarkastelevat lisätietoja väitetystä iskusta. Kerry kertoi, että Yhdysvallat julkaisee asiasta lisätietoa lähipäivinä.

Valkoisen talon tiedottajan Jay Carneyn mukaan Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ei ole vielä tehnyt päätöstä, miten Syyrian tilanteeseen vastataan. Kerryn mukaan Obama haluaa, että kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneet saadaan vastuuseen.

YK-tarkastajat vierailivat maanantaina yhdellä väitetyn kaasuiskun tapahtumapaikoista. Heidän tavoitteenaan on selvittää, pitävätkö opposition väitteet viime keskiviikon kaasuiskusta paikkansa. Syyrian hallitus on kiistänyt olleensa syypää ja syyttänyt sen sijaan kapinallisia kemiallisten aseiden käytöstä sisällissodassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP