Brasilian ulkoministeri erosi turvapaikkakohun takia

Eron syynä on kiusallinen turvapaikkaselkkaus naapurimaa Bolivian kanssa.

Ulkomaat

Brasilian ulkoministeri Antonio Patriota erosi maanantaina sen jälkeen, kun Brasilian ja Bolivian välit kiristyivät bolivialaisen korruptiosta syytetyn poliitikon poistuttua salaa maasta brasilialaisdiplomaatin avustuksella. Poliitikolle oli myönnetty jo vuosi sitten turvapaikka Brasiliasta poliittisen vainon perusteella.

Bolivialaiseen pieneen oikeistoryhmään kuuluva senaattori Roger Pinto oli aiemmin syyttänyt presidentti Evo Moralesin hallitusta korruptiosta, mutta ei ole esittänyt todisteita väitteelleen. Pinto ja hänen perheensä olivat hakeneet Brasilialta turvapaikkaa sen jälkeen, kun he olivat saaneet tappouhkauksia. Pinto vietti 452 päivää Brasilian suurlähetystössä Bolivian pääkaupungissa La Pazissa, ennen kuin hänet salakuljetettiin rajan yli Brasiliaan.

Bolivian hallitus syyttää Pintoa korruptiosta sekä Moralesin mustamaalaamisesta. Bolivia haluaa Pinton oikeuden eteen, koska häntä epäillään taloudellisten vahinkojen aiheuttamisesta ajalta, jolloin hän toimi pohjoisessa sijaitsevan Pandon osavaltion kuvernöörinä.

Brasilian diplomaatti La Pazissa teki päätöksen Pinton salakuljettamisesta ulos maasta koska uskoi, että tämä oli hengenvaarassa.

Diplomaatin mukaan Pinto kärsi masennuksesta ja suunnitteli itsemurhaa.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on nimennyt maan uudeksi ulkoministeriksi Luiz Alberto Figueiredon, joka on työskennellyt Brasilian YK-asioiden johtajana. Patriota puolestaan siirtyy Figueiredon paikalle YK:hon.

Lähteet: AP, AFP