1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Lehti: Obaman harkinnassa Syyrian raju rankaisuisku

Sanomalehti The Washington Postin mukaan Yhdysvaltain johto harkitsee korkeintaan kaksi päivää kestävää ilmahyökkäysten sarjaa. Yhdysvalloilla on vielä kolme selvitettävää asiaa ennen kuin hyökkäykset voivat alkaa.

Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama harkitsee Syyriaan tehtävää rajua, mutta rajoitettua ilmahyökkäystä, kertoo sanomalehti The Washington Post. Lehti on saanut tietonsa nimettömänä pysytteleviltä korkea-arvoisilta virkamiehiltä.

Lehden tietojen mukaan mahdollinen ilmahyökkäys kestäisi korkeintaan kaksi vuorokautta, mutta se voisi kohdistua satoihin kohteisiin Syyriassa. Ilmahyökkäysten tarkoituksena olisi rankaista Syyrian hallitusta kemiallisten aseiden käytöstä ja varoittaa jatkoseuraamuksista, jos kemiallisten aseiden käyttö jatkuu. Sen sijaan ilmahyökkäykset eivät kokonaan tuhoaisi Syyrian asevoimia.

Ilmahyökkäykset toteutettaisiin mereltä ammuttavilla risteilyohjuksilla, mahdollisesti myös pitkän matkan pommituskoneilla.

Yhdysvaltain hallinnon on ennen iskujen aloittamista vielä selvitettävä kolme tekijää. On saatava lopullinen varmuus siitä, että Syyrian hallitus oli viime viikolla tapahtuneen tuhoisan kaasuaseiskun takana. Toiseksi Yhdysvaltain johdon on saatava suunnitelmalle hyväksyntä liittolaisiltaan ja omalta kongressiltaan. Lisäksi Yhdysvaltain on kyettävä vakuuttamaan epäilijät siitä, etteivät iskut ole kansainvälisen lain vastaisia.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa hallinnon olevan varma siitä, että Syyriassa käytettiin kemiallisia aseita. Yhdysvallat on koko Syyrian sisällissodan ajan vakuuttanut, että kemiallisten aseiden käyttö ylittää "punaisen viivan", jonka jälkeen ulkovaltojen on puututtuava tapahtumiin.

Maanantaina monet ulkopoliittiset johtajat arvelivat, ettei ilmaisku Syyriaan edellytä YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Turvallisuusneuvosto on käytännössä lamaantunut Syyria-asiassa, koska Venäjä ja Kiina ovat estäneet päätöslauselmien synnyn.

Yhdysvallat ei kuitenkaan aio lähettää omia sotilaitaan Syyriaan. Iskujen kohteet voisivat olla mm. Syyrian maajoukot, ilmapuolustus ja ilmavoimat, laivasto, samoin kuin asevoimien tukikohdat ja johtokeskukset, luetteli kenraali Martin Dempsey kongressille kesäkuussa lähettämässään selvityksessä.

Kemiallisten aseiden varastot tuskin olisivat kohteina, lehti kertoo. Kemiallisten aseiden pommittaminen olisi itsessään vaarallista. Lisäksi aseet on tiettävästi sijoitettu hajalleen ympäri Syyriaa.

Britannia, Ranska ja Turkki ovat jo ilmoittaneet valmiutensa Syyriaan kohdistuviin toimiin. Mikäli Syyrian hallituksen syyllisyys kemiallisten aseiden käyttöön vahvistuu, monet muutkin maat, kuten Saksa, voivat tulla mukaan liittoumaan.