Varpusongelma hävisi: Haukka saalistaa Joensuun torilla

Joensuun torilla on saatu ihmetellä harvinaista asiakasta. Kahvilayrittäjää kiusaavat pikkulinnut ovat häipyneet, sillä varpushaukka päivystää torilla.

luonto
haukka
Jenni Päivänurmi

Kahvilayrittäjä Jari Päivänurmi hieraisi silmiään elokuisena aamuna, kun huomasi haukan istumassa kesäkahvilan varjon nokassa. Haukka on saalistanut varpusia aivan toriasiakkaiden nenän edessä.

- Erikoinen juttu, sillä harvoin haukkoja keskustassa näkee. Varpuset ovat ainakin hävinneet kaikki. Linnut ovat olleet hirveän iso ongelma, kun syövät piirakoiden ja pullien murusia pöydiltä. Kiellosta huolimatta ihmiset ruokkivat varpusia, Jari Päivänurmi kertoo.

Päivänurmen mukaan haukka on iskenyt varpusiin kiinni kahvilan nurkilla ja ruokateltan läheisyydessä. Joensuulainen kahvilayrittäjä on ottanut haukan tarjoaman avun hyvillä mielin vastaan.

Erikoinen juttu, sillä harvoin haukkoja keskustassa näkee. Varpuset ovat ainakin hävinneet kaikki.

Jari Päivänurmi

- Varpusten häätämiseksi ei oikein pysty mitään tekemään. Ei auta tehdä mitään tekohaukkoja, kun varpuset tottuvat niihin, yrittäjä Jari Päivänurmi toteaa.

Lintuharrastaja Markku Halosen mukaan haukan ilmestyminen torin kaltaiseen ympäristöön on melko harvinaista. Tutumpia ilmestyksiä ovat niin kutsutut city-huuhkajat, jotka elävät kaupungeissa muun muassa rottia ja puluja syöden.

- Haukka on huomannut, että torilta on helppoa saada saalista. Varsinkin nuoret linnut kokeilevat uusia juttua, ja vanhemmat yksilöt ovat varovaisempia. Haukat kyllä käyvät esimerkiksi omakotitalojen pihoista hakemassa ruokaa, Markku Halonen kertoo.