"Syyrian ongelmaa ei ratkaista Yhdysvaltojen aseilla"

Yhdysvallat on joutumassa hankalaan pakkorakoon Syyrian konflitkin vuoksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Syyria

Yhdysvallat on hankalassa pakkoraossa Syyrian konfliktin vuoksi, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Washington Post -lehden mukaan Yhdysvallat harkitsee ilmahyökkäystä Syyriaan rankaisuksi kaasuiskusta.

- Yhdysvaltojen arvovallalle on tärkeää, että jotain tehdään. Tietysti ongelmana on se, ettei Syyrian ongelmaa voida ratkaista Yhdysvaltojen aseilla.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa haastatellun Aaltolan mukaan Yhdysvallat tulee jatkossa tiedustelutietojensa avulla houkuttelemaan kansainvälistä yhteisöä näkemystensä tueksi.

Haavisto: Yhdysvallat reagoi pian

Yhdysvaltain reaktio Syyrian tapahtumiin voi tulla melko nopeasti, mahdollisesti jo ennen ensi viikon G20-kokousta Pietarissa, arvioi Ykkösaamussa vieraillut kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr.).

- Silloin Yhdysvallat tavallaan panee Venäjän tapahtuneen eteen eikä niin paljon Venäjän kanssa tästä neuvottele.

Haavisto muistuttaa, että vaikka demokratian vakiinnuttaminen Syyriaan olisi presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen vaikeaa, kansainvälisen yhteisön on syytä jollain tavalla reagoida kemiallisten aseiden käyttöön.

- Presidentti Assad on varmasti tullut omille rajoilleen. Kansainvälinen yhteisö ei voi jättää reagoimatta, jos kemiallisia aseita on käytetty, koska silloin seuraava käyttäjä voisi laskea sen varaan, että eihän Syyriassakaan siihen puututtu, Haavisto sanoo.

- Tämä on aika vakava loukkaus kansainvälistä oikeutta vastaan.