Niinistö: Nato-jäsenyys ei korvaa vahvaa omaa puolustusta

Yhteistyö puolustusliitto Naton kanssa palvelee Suomen puolustuksen kehittämistä, mutta turvallisuutta ei voi laskea vapaamatkustamisen varaan, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä Finlandia-talossa Helsingissä 27. elokuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yhteistyö puolustusliitto Naton kanssa palvelee Suomen puolustuskyvyn kehittämistä, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan ulkoministeriön suurlähettiläspäivillä Helsingissä tiistaina.

- Ensi vuonna käynnistyvä Naton hoitamaan Islannin ilmavalvontaan osallistuminen on esimerkki tästä, Niinistö sanoi.

Nykyinen Suomen Nato-linja palvelee Niinistön mukaan Suomen etuja hyvin. Hänen mukaansa Suomella on toimintavapautta, valinnanmahdollisuuksia sekä tilaa nähdä ja toimia eri suuntiin.

Niinistön mielestä turvallisuutta ei voi laskea vapaamatkustamisen varaan.

- Siinä kyydissä voi tulla kylmä, viimeistään siinä vaiheessa kun konduktööri ilmestyy näkyviin. On siis pidettävä itse huolta, oli sitten liitossa tai ei.

Sauli Niinistön mielestä kesäkuussa pidetyt Kultaranta-keskustelut selkeyttivät Nato-ajattelua. Hänen nähdäkseen "muutama ajatuskupla puhkesi".

- Yksi niistä on se, että Nato-jäsenyys korvaisi kansallisen puolustuksen vahvana pitämisen.

Tasavallan presidentti puhui suurlähettiläspäivillä myös muun muassa kyberturvallisuudesta ja ihmisoikeuksista.