"Änäri-peleissä" on urheilun romantiikkaa

Peliharrastajan näkökulmasta NHL-konsolipelit ovat kehittyneet hiljalleen. Keinoälyä vastaan pelaaminen käy kuitenkin edelleen tylsäksi, ja vastustajaksi tarvitaan toinen harrastaja. Vuosi 2008 oli mullistava NHL-pelien historiassa.

Kuva: EA Sports

Vuosi oli 1991. Silloin julkaistiin kaikkien aikojen ensimmäinen EA Sportsin tuottama NHL-konsolipeli. Siitä lähtien on uusi osa saatu lähes vuosittain.

- Vuonna 2008 vaihtui pelaamisen systeemi niin, että pystyi itse kontrolloimaan mailaa ja sitä, millainen veto lähtee. Se oli suurin muutos, ja se ollut tärkein kehitys, joka Änärissä on ikinä ollut. Peli sai lisää aitoa meininkiä, muistelee lappeenrantalainen peliharrastaja Joonas Puhakka.

Harrastus tuli mukaan Puhakan elämään varsinaisesti vuonna 1998. Hän on seurannut pelisarjan kehitystä näihin päiviin saakka.

- Olin aikaisemmin kokeillut pelata Nintendolla, mutta se oli vain näppäinten ränkkäilyä. Vuonna -98 siihen tuli paljon lisää, kun pelattavuus parani ja se oli aidomman näköistä. Se oli pikkupojalle huikea peli, hän muistelee.

- Tällä hetkellä on parempiakin pelejä, mutta kyllä siinä pientä romantiikkaa on ilmassa. Urheilun romantiikkaa, Puhakka jatkaa.

Keinoäly kehittyy pikku hiljaa

Nykyisten kasvatussuositusten maailmassa Puhakan näkemys pelaamisesta saattaa kuulostaa erilaiselta.

- Mitä enemmän pelaat, sitä enemmän kehityt ja opit, mitä jippoja pelissä on.

Kymmenen pelin jälkeen tiedät jo, mitä kone tekee.

Peliharrastaja Joonas Puhakka

Hänen mielestään tekoäly on monipuolistunut historian saatossa, muttei se vieläkään vastaa pelaamista toisen ihmisen kanssa.

- Kymmenen pelin jälkeen tiedät jo, mitä kone tekee, Puhakka analysoi.

Hyvin yleistä onkin nykyään pelata verkossa toisten konsolipelaajien kanssa.

NHL-historian seuraava merkittävä etappi kirjoitetaan syyskuun puolivälin tienoilla. Silloin ilmestyy NHL 14 -peli. Puhakka on jo testannut pelin demoversiota.

- Kyllä se on taas pikkuisen parempi ja aidomman tuntuinen. Kiekko liikkuu eri tavalla ja on erilaisia taklauksia. Mutta ei tässä ole moneen vuoteen tullut radikaaleja muutoksia. Pikku hiljaa se paranee, pelimies toteaa.

Lisätty 28.8. klo 8.30 kommentti Joonas Puhakalta.