1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Raivo maustaa menestyskeittiön

Ruoanlaitosta on tehty televisiossa suurta draamaa, mutta miksi, kysyy kolumnissaan toimittaja Mikko Tuomikoski. Kokkiohjelmissa käytännöllisyys on nykyään pitkälti korvattu viihteellä.

Näkökulmat
Lihaa grillataan.
Yle

Miksi ruoanlaitosta on tullut niin käsittämättömän ihmeellinen asia, että televisiossa on jatkuvasti tarjolla jopa kymmeniä ruoanlaittoon keskittyviä ohjelmia?

Ennen vanhaan Suomen televisiossa häärivät vain Vanamo ja Kolmonen, jotka opettivat munakkaanpaistoa ja tekivät terveellistä sekä ravitsevaa suomalaista ruokaa. Nykyään tämä ei riitä.

Törneduu, vienosti puolikuivassa valkoviinissä haudutettu paholaisrauskun maksa ja deux pantalons á beucoup de soleil avec rien de rien ovat tutumpia kuin silakkalaatikko.

Telkkarin ruokaohjelmissa voi toki nähdä ratkiriemukkaita hetkiä, kun Gordon Ramsayn otsasuonet pullistuvat ja onnettomat kokkikokelaat saavat niskaansa sellaisia kirouksia, joihin luuli ainoastaan kapteeni Haddockin pystyvän.

Tai sitten puolihumalainen Floyd kaivattaa alkuasukasheimolla savannille pakettiauton kokoisen montun kohokkaan paistamista varten.

Eikä sekään mikään hullumpi juttu ole, kun Nigella hehkuu patojen ääressä kaula-aukko äärimmilleen venytettynä, melkein kuin Sabrina siinä kuuluisassa uima-allasvideossa.

Ruoanlaitosta saa toki suurta viihdettä. On kiva katsoa, kuinka Jyrki Sukulan kädet käyvät niin nopeasti, että kurkku on ollut palasina jo kauan, ennen kuin tavallinen mies saa makkarapaketin auki.

Sekin on kieltämättä välillä hauskaa, kun joku turha julkkis yrittää ylittää itsensä laittamalla niin hienoa ruokaa, ettei osaa edes lausua sen nimeä.

Ehkä ruokaohjelmien ja suuren draaman tarkoitus on se, että kun tavallinen suomalainen perhe kokoontuu kiireisen päivän jälkeen ruokapöydän ääreen, isä voi omalla ruoanlaittovuorollaan makaronilaatikon lämmitettyään ylpeänä sanoa, että minä laitoin tähän vähän rakuunaa, kun masterchefkin laittoi.

Ja jälkiruoaksi syödään vaniljajäätelöä naturelle, kun se oli tarjouksessa ja isä unohti ostaa mansikkahilloa. Sitten perhe voi hihkua ylpeänä, että hyvä isi, paljon parempaa ruokaa kuin telkkarissa!

Lue seuraavaksi