1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemen tytöt saavat oman Talon

Kansankadulle avattava Suomen kuudes Tyttöjen Talo on sukupuolisensitiivisen nuorisotyön talo ja avoin tila, jossa nuori pääsee ilmaisemaan itseään. 12-28 - vuotiaille tarkoitettu Tyttöjen Talo ei ole perinteinen nuorisotila, johtaja Tiina Lappalainen sanoo.

Kotimaan uutiset
Tyttöjen talo on kohtaamispaikka 12-28-vuotiaille tytöille ja naisille.
Tyttöjen Talon ovet ovat avoinna kaikille 12-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Lisäksi Talolle haetaan Isosiskoja ohjaajien avuksi ja nuorempien tyttöjen kavereiksi.Rovalan Nuoret Ry / Eveliina Huotari

- Tavallisesta nuorisotilasta poiketen, tila on tarkoitettu ainoastaan tytöille. Ikähaitari on kaupungin nuorisotiloista poiketen 12-28 vuotta. Meiltä ei löydy tietokoneita, telkkaria, pingis- tai biljardipöytää, vaan täällä keskitytään avointen ovien rinnalla ryhmä- ja työpajatoimintaan ja vuorovaikutukseen, Rovaniemen Tyttöjen Talon johtaja Tiina Lappalainen kertoo.

Lappalaisen mukaan Talon väelle on tullut viestejä siitä, että Rovaniemellä ei ole monille nuorille vapaa-ajan paikkaa, missä he voisivat turvallisesti olla oma itsensä ja löytää vahvuuksiaan.

Tyttöjen kesken pystyy puhumaan asioista avoimemmin.

- Haluamme tarjota mahdollisuuden kokeilla asioita, jotka oikeasti kiinnostavat ja joista voisi tulla sellainen oma voimavara.

Tyttöjen Talolla uskotaan myös, että tyttöjen kesken olemisesta on hyötyä tytöille ja nuorille naisille.

- Just siinä on se idea, että saa olla vain ja ainoastaan tyttöjen kesken. Pystyy puhumaan sellaisista asioista avoimemmin, mitä ei ehkä tyttö-poika-porukassa välttämättä pystyisi tuomaan esille. Täällä on myös enemmän tilaa sille, minkälainen minä oikeasti olen, millä tavalla viestin toisten ihmisten kanssa. Ei tarvitse ikään kuin kilpailla siitä huomiosta, Tiina Lappalainen sanoo.

RAY:n tukea haettu jo aiemmin

Tyttöjen Talon suurin taloudellinen tukija on Raha-automaattiyhdistys, RAY, jolta Rovalan Nuoret ry on hakenut rahoitusta jo aiemmin. Mukana tyttöjen Talon pystyttämisessä ovat alusta asti olleet myös kaupungin nuorisopalvelut ja vapaa-ajan lautakunta. Talo pyörii myös pitkälti vapaaehtoisten ansiosta.

- Meillä on uskomattoman ihania ihmisiä ympäri kaupunkia ja lääniä. He ovat lahjoittaneet tänne sopivia tavaroita ja huonekaluja. Se on meille uskomattoman tärkeä asia, Tiina Lappalainen kiittelee.

Tyttöjen talon ovet ovat avoinna kaikille 12-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille.

- Ei tarvitse olla mitään ongelmaa tai diagnoosia, että tänne voi tulla. Riittää, että on tyttö.

Ei tarvitse olla mitään ongelmaa tai diagnoosia, että tänne voi tulla. Riittää, että on tyttö.

Tyttöjen Talo järjestää erilaisia pajoja, retkiä ja kursseja tyttöjen omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

- Talolle voi tulla myös pelkästään viettämään aikaa ja tapaamaan uusia kavereita, johtaja Tiina Lappalainen sanoo.

Lue seuraavaksi