Karkki-varsa joutui emänsä pahoinpitelemäksi

PT Caramel eli Karkki on reilun vuoden ikäinen varsa. Sen elämän alku oli aika dramaattinen, koska emo yllättäen olikin erittäin vihamielinen sitä kohtaan.

ilmiöt
PT Caramel eli Karkki laiduntaa kaverin kanssa.
PT Caramel eli Karkki laiduntaa kaverin kanssa.Sari Ursin / Yle

Karkki eli PT Caramel on hyväkuntoinen, ruunattu, reilun vuoden ikäinen hevosen alku. Sen elämän alkutaival ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä.

- Sen emä ei tykännyt varsasta ensinkään, vaan yritti kirjaimellisesti tappaa sen, kertoo hevosen omistaja Päivi Kurvinen-Ahonen.

Karkki oli tamman ensimmäinen varsa. Syy emän outoon käyttäytymiseen ei ole koskaan selvinnyt, eikä luultavasti koskaan selviäkään.

- Tamma ei laskenut varsaa edes imemään. Se piti laittaa kiinni seinään ja sitten päästää varsa imemään. Siinäkin emä yritti sitä potkia. Ensimmäiset vuorokaudet varsaa vahdittiin yötä päivää ja jos joutui itse poistumaan paikalta, emä ja varsa oli laitettava eri karsinoihin. Yhtään ei voinut jättää vahtimatta, sanoo Kurvinen-Ahonen.

- Kun varsa oli makuulla, se sai olla rauhassa. Mutta kun se yritti nousta ylös, tamma oli otettava heti kiinni tai se olisi hyökännyt varsan kimppuun.

Keinoemo apuun

Karkki-varsan emän American Beautyn käytös tuli Päivi Kurvinen-Ahoselle täysin yllätyksenä.

- Koskaan ei vastaavaa ole tullut eteen.

Karkin onneksi apua saatiin keinoemovälityksestä. Ensimmäinen kokelas, lämminveritamma ei kuitenkaan hyväksynyt varsaa viikon yrittämisestä huolimatta.

- Itse olin jo siinä vaiheessa aika piipussa, kun olin valvonut viikon ajan yötä päivää ja syöttänyt varsaa, huokaisee Kurvinen-Ahonen.

Toinen keinoemotarjokas, varsansa menettänyt Jessi-tamma hyväksyi Karkin tunnissa.

- Voi että se oli iso helpostus, kun saatiin tamma ja varsa samaan karsinaan. Kyllä siinä itku pääsi. Jessin saapumiseen asti Karkki oli ollut yksin karsinassa ja yrittänyt ulkoilla vihamielisen emänsä kanssa. Se oli kieltämättä melko hankalaa.

Päivi Kurvinen-Ahonen huomasi, että Karkilla oli valtava äidinkaipuu. Varsa seurasi kaikkea, mikä liikkui, jopa polkupyöräilijää.

- Jessi-tamman tulon jälkeen Karkki sai vihdoin elää normaalia perhe-elämää. Se leimaantui hyvin uuteen emoonsa.

Keinoemovälityksestä löytynyt Jessi-tamma oli viitisen kuukautta Karkin emona. Sitten varsa vieroitettiin ja keinoemo palasi kotiinsa.

Karkista tulee tuntihevonen

Päivi Kurvinen-Ahosella on selvät suunnitelmat Karkin varalle. Selkään on tarkoitus kiivetä, kun hevonen täyttää kolme vuotta.

- Siitä tulee tuntihevonen ja on sillä tarkoitus vähän kilpaillakin. Nyt käydään show-näyttelyissä ja harjoitellaan vähän kulkemista ja talvella varmaan ohjasajoa. Jos Karkki on rohkea, laitetaan sille aisat ja kärri perään. Ei siitä mitään ajohevosta tule, mutta se on ihan hyvä pohja ratsukoulutukselle.

- Karkki on risteytyshevonen ja väritykseltään punaruunikko. Sen isä on puhdas paint ja emä semmoinen sekasotku. Karkin säkäkorkeus tulee olemaan noin 150 senttiä, kertoo Kurvinen-Ahonen.

Karkin emää tuskin astutetaan uudellen.

- En tiedä, uskallanko ottaa sitä riskiä, pohtii Kurvinen-Ahonen.

- Ihmisille Karkin emä on erittäin ystävällinen. En olisi voinut koskaan kuvitella, että se olisi tuollainen varsaansa kohtaan. Tällä hetkellä emällä ei ole mitään varsaansa vastaan. Nyt on totuteltu samassa tarhassa oleskeluun talvea varten. Ei sillä mitään äidinvaistoja varsaansa kohtaan ole, mutta muuten tamma on ihan normaali.

- Jos samanlainen tilanne tulisi eteen, tekisin kaiken samoin. Pakkohan se olisi, kyllä se varsan henki on sen arvoinen. Se on myös tuurista kiinni, saako varsalle keinoemon. Kiitollinen pitää olla, että joku antaa tammansa ihan ventovieraalle ihmiselle ja luottaa, että hevosesta pidetään hyvää huolta.