Hiusvärit veivät kampaajalta työn

Ulla-Maija Kolppanen on viime päivät pakannut tavaroita laatikkoon kampaamoyrityksessään. 35 vuoden jälkeen hän joutuu hyvästelemään asiakkaat lapulla ovessa. Vesikelloille asti ärtyvien käsien vaivan syyksi paljastui allergisuus hiusväreille.

terveys
Ulla-Maija Kolppanen istuu tyhjenevässä yrityksessään peilin ääressä.
Raila Paavola / Yle

Ulla-Maija Kolppasen oireet alkoivat kahdeksan kuukautta sitten. Käsiin nousi vesikelloja, iho meni rikki ja olo oli tukala:

– Kauhea kutina ja polte, vähän niin kuin olisi polttaraisissa käsi, kuvailee Kolppanen.

Elokuussa tuli diagnoosi PPD-allergiasta. Kolppanen on siis allerginen hius- ja kestoväreille. Diagnoosi yllätti, sillä hän luuli syypäänä olevan hajusteiden.

Kauhea kutina ja polte, vähän niin kuin olisi polttaraisissa käsi.

Ulla-Maija Kolppanen

Diagnoosin myötä tuli myös loppu työskentelylle. Kolppanen on aina hoitanut värjäykset hanskat kädessä, mutta nyt työnteko ei luonnistu edes suojauksen kanssa: hanskat eivät ole riittävän tiiviitä eikä niitäkään saa pitää kuin vartin kerrallaan.

Eikä pelkästään väriaineiden käsittelyn lopettaminen auttaisi, sillä Kolppanen ei voi koskea edes aiemmin värjättyihin hiuksiin.

– Se oli yllätys myös, mutta ne luovuttavat väriä myöhemminkin. Minun käteni ne altistavat ainakin.

Omien hiusten kanssa ongelmaa ei tule, sillä Kolppanen on pitänyt hiustensa värin luomuna. PPD-altistus on siis täysin työperäistä.

Tulevaisuus on auki

Nyt Ulla-Maija Kolppanen säilöö kampaamon tavaroita odottamaan äityslomalla olevan tyttärensä päätöstä mahdollisesta jatkamisesta.

Omaa kohtaloaan hän ei jää märehtimään:

– Olen tottunut, että menen eteenpäin, ettei taaksepäin jäädä junnaamaan.

Tämä oli minullekin enemmän kuin työ tämä paikka.

Ulla-Maija Kolppanen

Sekä työntekijänä että yrittäjänä ollut nainen tietää, mitä voisi haluta: paremmat kesälomaedut, lyhyemmät työpäivät ja paremman palkan.

Ovessa lappu kertoo asiakkaille, että nämä työt on nyt tehty. Viestissään Kolppanen kiittää ilon, surun ja onnistumisen hetkistä.

– Tämä oli minullekin enemmän kuin työ tämä paikka.