Luvalliset graffitit yleistyvät Lahdessa

Lahden katukuvaan on ilmestynyt kesän aikana lisää luvallisia graffiteja. Keskustan alueella on nyt viisi katutaiteella täytettyä alikulkutunnelia. Väriä ovat saamassa myös sähkökaapit.

ilmiöt
Graffitin julkistaminen Lahden Teivaan satamassa.
Yle

Tiistaina julkistettiin Lahden Jalkarannantiellä Pikku-Vesijärven alikulkutunneliin tehdyt teokset ja vieressä olevaan Lahti Energian rakennukseen maalatut graffitit.

Tempauksen taustalla häärii aiemmissakin maalausprojekteissa mukana ollut nuoria työllistävä Inspis ry.

Teivaan satamaan kupeseen tehdyt graffitit syntyivät neljän taiteilijan voimin. Aiheen ja tyyliin suhteen tekijöillä oli vapaat kädet.

- Rakennuksen maalaus tuli tilauksena Lahti Energialta. Olemme valmiita maalaamaan mitä vain. Jos tilaa annetaan, kyllä me jotain maalaamme, kertoo Riku Hoo.

- Mukava kesähomma tämä on ollut, huikkaa taiteilijanimeä Salama käyttävä maalari.

Sähkökaapit työn alle

Spraykannuja Lahti Energian rakennuksen maalaamiseen on kulunut toista sataa. Maalit on maksanut teoksen tilaaja. Maaleja saadaan myös lahjoituksina.

Taiteilijat saivat työstään myös korvauksen.

- Tässä saa aika halvalla erikoisen pinnan rakennukselleen, Riku Hoo toteaa.

Lahdessa on jo aiemmin annettu katutaiteilijoille pinta-alaa alikulkutunneleista. Nyt maalattu tunneli on jo viides.

Inpis-hankkeen projekti saa jatkoa, kun sähkökaappeja ryhdytään värittämään Lahden keskustan alueella.

- Saimme sähköyhtiöltä tilauksen, että sähkökaapit kaipaisivat kuvitusta. Meillä on omien maalaustaiteilijoiden lisäksi yksi unkarilainen kuvataitelija. Kaappeihin tulee tietysti myös graffititaidetta. Jatkamme niin pitkään kuin säitä riittää, kertoo ohjaaja Miska Tamminen Inspis ry:stä.