Koe uusi yle.fi

Syömishäiriö tuli hiipien - lopulta lautasella oli vain jugurttia ja omenaa

Jos ruoka alkaa pyöriä koko ajan mielessä ja syöminen hallitsee elämää, voi kyseessä olla syömishäiriö. Jonna Moilasella oli ortoreksia eli pakkomielle syödä terveellisesti.

terveys
Jonna Moilanen
Yle

Jonna Moilanen sairastui ortoreksiaan vähitellen. Nuori nainen laski ruuastaan kaloreita entistä tarkemmin ja elämä pyöri sen ympärillä, mitä voi syödä ja mitä ei. Ruokalajeja jäi vähitellen pois ja lopulta hän salli itselleen enää pari ruokalajia.

- En osannut itse arvata, että sairastuisin ortoreksiaan. Koko ajan kuitenkin kiristin otetta syömisestä. Jätin esimerkiksi lämpimän ruuan sekä leivät ja rasvat kokonaan pois. Sitten mentiin aamu esimerkiksi omenan ja jugurtin voimalla. Ehkä salaattia pystyi syömään myös, Jonna Moilanen kertoo niukasta ruokavaliostaan.

Oirelun taustalla oli monia tekijöitä. Jonna Moilanen kuitenkin toipui syömishäiriöstään ja elämä on nyt paljon helpompaa kuin kolme vuotta sitten oireilun aikaan.

- Ero on kuin yöllä ja päivällä. Nyt syön aika lailla kaikkea. Olen huomannut, että ihmiset uskaltavat puhua ortoreksiasta entistä enemmän, Moilanen sanoo.

Syömishäiriötä ei aina tunnisteta

Syömishäiriö voi olla piilossa koko elämän, eikä sitä välttämättä tunnisteta edes terveydenhuollossa. Esimerkiksi syömishäiriöisen paino ei välttämättä putoa hälyttävän alhaiseksi.

- Epätyypillinen syömishäiriö ei täytä anoreksian tai bulimian oireita. Henkilö ei ole välttämättä laiha. Terveydenhuollossa ei saa välttämättä hoitoa vaikka sitä hakisikin, jos tuijotetaan liikaa puntaria, kertoo Oulun diakonissalaitoksen terveydenhoitaja Ritva Niemelä. Niemelä puhui syömishäiriöiden tunnistamisesta syömishäriöitä käsittelevässä seminaarissa Oulussa tiistaina.

Moni ruokavaliotaan sairaalloisesti tarkkaileva ei ymmärrä hakeutua lääkärin vastaanotolle. ODL:n ravitsemusterapeutti Anna-Maria Keränen sanoo, että ravinnon tiukka tarkkailu on noussut arkiseen elämään parin vuoden aikana.

- Jokainen kadunmieskin tarkkailee hiilihydraatti- ja proteiinipitoisuuksia. Ilmiöön törmää päivittäin, Keränen kertoo.

Ruoka on muuttanut merkitystään ja se on nykyisin keino muokata omaa kehoaan

Anna-Maria Keränen

Fitness-elämäntavassa joskus epänormaaleja piirteitä

Nykyiset ruokailutottumukset ovat muutuneet osin ääri-ilmiöksi. Moni unohtaa kokonaan normaalin syömisen.

- Esimerkiksi kuntoiluun, fitness-ajatteluun liittyy piirteitä, jotka eivät ole normaalia syömistä vaan lähellä ortoreksiaa. Esimerkiksi kehon rasvaprosenttia viilataan tarkkaan, terveydenhoitaja Ritva Niemelä toteaa.

Syömishäiriö tulee usein hiljalleen. Usein kaikki alkaa hyvästä tarkoituksesta syödä terveellisemmin ja pudottaa ehkä vähän painoa.

- Vaikka tarkoitus olisi hyvä, kiinnostus terveelliseen ja liikunnalliseen elämäntapaan saattaa viedä toiseen äärilaitaan. On muodikasta olla dieetillä tai laihduttaa, Niemelä sanoo.

Ravitsemusterapeutti Anna-Maria Keränen arvioi, että nykymaailman kaoottisuus ajaa monen kontrolloimaan omaa kehoaan.

- Ruoka on muuttanut merkitystään ja se on nykyisin keino muokata omaa kehoaan. Toivottavasti tämä jää ohimeneväksi ilmiöksi ja palaamme tavalliseen syömiseen, Keränen toivoo.