Kirjanpainajan tuhoille näytetään Lahdessa takamusta

Kirjanpainajan tuhoamille kuusille on keksitty Lahdessa hyötykäyttöä. Piensahat kuorivat tukit käyttöönsä ja Pro Puu muotoilee jyrsitystä puusta penkkejä kaupunkilaisten käyttöön.

luonto
Kirjanpainajan tuhoamia kuusia.
Meeri Niinistö / Yle

Lahdessa Kytölän ja Ahtialan alueella tehdään hakkuita kirjanpainajan tuhoalueilla. Elokuun viimeisen viikon aikana alueilta kaadetaan 100 mottia kuusta sahureiden ja Pro Puun käyttöön.

Kirjanpainajan jyrsimä puu on Lahden kaupungin metsäpäällikkö Markus Niemelän mukaan lähes käyttökelvotonta. Isoille sahoille syöty puu ei kelpaa eikä siitä saa tukin hintaa. Tähän asti tukit ovat menneet hakkeeksi.

Nyt motit on myyty piensahoille ja lahtelaisen Pro Puun taitajille.

- Hyvistä rahoista ei voi puhua, mutta enemmän näistä tällä tavalla saa kuin energiapuusta. Piensahuri voi ottaa huonot pintaosat pois ja saada näistä esimerkiksi pakkauslautaa, Niemelä kertoo.

Pro Puun käyttöön on menossa erä isoja ja järeitä tukkeja. Niistä tehdään penkkejä puistoihin lahtelaisten käyttöön.

- Sijainteja ei ole vielä päätetty. Odotellaan ensin, että penkit saapuvat ja sitten voidaan vaikka kysellä asukkailta toiveita, mihin penkkejä voitaisiin sijoittaa.

Hakkuut vain ensiapua?

Kirjanpainaja on tehnyt tuhoa Ahtialan ja Kytölän ohella Teivaanmäellä. Metsäpäällikkö Niemelä ei usko, että paikalliset hakkuut auttavat Lahden kokoisessa kaupungissa.

Tulee muita viruksia ja hyönteisiä, jotka toivottavasti romahduttavat kannan lähivuosina.

Markus Niemelä

- Tuskin pystymme estämään kirjanpainajan leviämistä, mutta toivotaan, että toimenpiteet näissä kohteissa auttaisivat. On tärkeää saada pahimmat rungot pois alta.

Niemelä toteaa, että tuhoista kannattaa ottaa opiksi. Tulevina vuosikymmeninä kuusimetsään tulisi istuttaa koivua ja haapaa väliin, jotta kirjanpainaja viihtyy metsässä nykyistä kehnommin.

Myös sateiset ja kylmät ilmat olisivat kuusimetsien pelastus.

- Toivotaan, että tässä tulee luonto vastaan. Yleensä, kun jokin populaatio kasvaa liian suureksi, luontaiset viholliset tulevat vastaan. Tulee muita viruksia ja hyönteisiä, jotka toivottavasti romahduttavat kannan lähivuosina.