Pastori Eero Jaakkolan irtisanominen ei johtunut saarnan sisällöstä

Kohusaarnan kesällä pitänyt imatralaispastori on irtisanottu tehtävästään tänään. Irtisanomisperusteet liittyivät käyttäytymiseen, eivät opillisiin kysymyksiin. Jaakkola voi vielä valittaa päätöksestä.

Kotimaa
Tainionkosken kirkko Imatralla.
Yle

Imatran seurakunnan pastori Eero Jaakkola piti Tainionkosken kirkossa kesäkuussa saarnan, joka oli tavallista tiukkasävyisempi. Pappia kehotettiin poistumaan saarnatuolista, kun hän suomi seurakuntalaisia kovin sanoin. Hän arvosteli muun muassa naispappeutta ja nimitteli seurakuntalaisia kevytkenkäisiksi.

Viranhaltijalla on velvollisuus suorittaa virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti.

Lakimiesasessori Jyri Klemola

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on nyt irtisanonut Eero Jaakkolan. Virkasuhde päättyy neljän kuukauden irtisanomisajan jälkeen.

- Viranhaltijalla on velvollisuus suorittaa virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja käyttäytyä tehtävänsä edellyttämällä tavalla. Nämä ovat ne perustelut, johon peilattiin tilannetta ja päätettiin, että ne eivät ole täyttyneet, toteaa Mikkelin hiippakunnan lakimiesasessori Jyri Klemola.

Hänen mukaansa Jaakkola ei tule tekemään töitä irtisanomisaikana.

Irtisanomisperusteena käyttäytyminen

Irtisanominen johtui nimenomaan pastori Jaakkolan käyttäytymisestä. Hän osoitti suoria kysymyksiä kollegalleen, eikä lopettanut, vaikka liturgi ja suntio puuttuivat jumalanpalveluksen kulkuun. Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen korostaa irtisanomisperusteissa pappien käyttäytymistä.

Pääsääntöisesti papit voisivat rohkeasti saarnata evankeliumia ja lakia. Aina täytyy kuitenkin muistaa, mikä on papille sopivaa käyttäytymistä tai virkatehtävien suorittamista.

Piispa Seppo Häkkinen

- Tuomiokapituli ei lähtenyt lainkaan arvioimaan julistuksen opillista puolta. Tässä oli yhtenä perusteena se, että hän käyttäytyi epäasiallisesti kirkossa läsnä ollutta seurakuntalaista kohtaan, piispa Seppo Häkkinen kertoo.

- Mielestäni kirkossa pitää olla tilaa erilaiselle ajattelulle ja erilaiselle julistukselle myös. Piispan ja tuomiokapitulin tehtävänä on vetää rajaa siihen, milloin mennään tunnustuksen yli. Pääsääntöisesti papit voisivat rohkeasti saarnata evankeliumia ja lakia. Aina täytyy kuitenkin muistaa, mikä on papille sopivaa käyttäytymistä tai virkatehtävien suorittamista. Siitä oli kyse nytkin, eikä opillisesta kysymyksestä.

Piispa Seppo Häkkinen on aiemmin julkisuudessa myöntänyt, että Jaakkolan julistus ei täyttänyt hyvän saarnan tuntomerkkejä.

Päätöksestä voi valittaa

Jyri Klemola ei usko, että tapahtuneen johdosta lähtisi papeille erityistä ohjeistusta saarnojen sisällöstä.

- Niitä olisi vaikeaa kirjoittaa auki. Saarnat ja puheet ovat niin monenlaisissa tilanteissa ja monista teemoista. Yleiset käyttäytymissäännöt on hyvä perusohje, Klemola summaa.

Eero Jaakkolaa on kuultu tapauksen johdosta. Hän voi vielä valittaa päätöksestä Kuopion hallinto-oikeuteen. Asianosainen on aiemmin saanut huomautuksen papille sopimattoman käyttäytymisen vuoksi.

Korjaus: Pastori osoitti suoria kysymyksiä kollegalleen, ei seurakuntalaisille. 27.8.2013 kello 16.50.