Make, Pekka, Jaspi ja Maikki – omenoita ovat kaikki

Uuden omenalajikkeen jalostaja saa antaa omenalle nimen. Yleensä jalostaja ikuistaa nimeen jotakin itsestään tai perheestään.

luonto
Vihreitä omenoita puussa
Titta Puurunen / Yle

Tunnetko Vuokkoa, Petteriä tai Konstaa? Yhden Maken tunnet ainakin, mutta nyt on puhe omenalajikkeista ja niiden nimistä. Tutkimusmestari Hilma Kinnanen MTT:n Piikkiön toimipaikasta tuntee omenat ja tarinat lajikenimien taustalla.

On iso saavutus saada aikaan omenalajike. Nimillä on pyritty osoittamaan arvostusta omalle työlle.

Hilma Kinnanen

Kun puraiset Talvikkia, on ehkä kiinnostavaa tietää, että nimiehdotus on peräisin juuri Hilma Kinnaselta.

- Päädyin siihen nimeen sen tähden, että söin omenan omenavarastosta Talvikin nimipäivänä helmikuussa, niinkin myöhään ihan kelpoisena. Siksi ajattelin, että Talvikki olisi sopiva nimi lajikkeelle.

Kun uusi omenalajike jalostetaan tarkoituksella, lajikkeen jalostaja saa päättää nimestä. Usein nimeen sisältyy kunnianosoitus tai viittaus nimenantajaan itseensä.

- Kautta aikojen lajikkeisiin on käytetty omaa sukunimeä, lasten sukunimeä, talon nimeä tai kartanon nimeä. On iso saavutus saada aikaan omenalajike. Nimillä on pyritty osoittamaan arvostusta omalle työlle, Hilma Kinnanen sanoo.

Alla tutkimusmestari Hilma Kinnasen luonnehdintoja muutamista omenalajikkeista ja niiden nimien alkuperästä.

Vuokko

- Hyvin vaalea omena, kuin valkovuokko. Se on meillä hedelmätutkijana olleen, nyt jo eläkkeellä olevan tutkijan toinen nimi.

Samo

- Uudehko lajike, nimetty professori Säkön samojedin mukaan. (Professori Jaakko Säkö, 1924-2012, luonnehdittu Suomen nykyaikaisen omenantuotannon isäksi)

Petteri

- Petteri on punainen kesäomena. Nimi tuli mieleen Petteri-poron punaisesta kuonosta. Aromikas ja makea.

Jaspi

- Jaspi on syysomena Lobon ja Huvituksen risteymä, professori Säkön jalostama. Aika paljon levinnyt kaupalliseenkin viljelyyn. Hyvin laadukas ja pidetty omena.

Pohjolan Ruusu

- Emotaimi on kasvanut ruusupensaan vieressä, joten nimi ei välttämättä tule omenan ominaisuuksista.

Nimi on sikäli osuva, että Make on hyvin vähähappoinen, makea omena.

Hilma Kinnanen

Sandra

- Sandrassa muisteltiin Alexandra Smirnoffia, ensimmäisen suomalaisen pomologian (hedelmäopin) kirjoittajaa.

Make

- Make oli professori Säkön nuorimman pojan lempinimi. Make on professori Säkön jaloste ja hänen nimeämänsä. Nimi on sikäli osuva, että Make on hyvin vähähappoinen, makea omena.