Yhteisössä asuminen kiinnostaa

Joroisten Kolman Koto-hanke on houkuttanut kesän aikana useita yhteydenottoja.

Kolma, Joroinen
Kolman Koto -hanke
Mika Aro / Yle

Yhteisöllinen asuminen herättää kiinnostusta. Joroisissa on suunnitteilla ekologinen asumisyhteisö Kolman kylälle. Hankkeessa tehdään valmis malli ekologiseen yhteisöasumiseen. Projektipäällikkö Markku Levänen kertoo, että yhteisössä asumisesta kiinnostuneita on tullut vastaan hankkeen tiimoilta useita pitkin kesää.

Joroisten yhteisöstä ovat olleet kiinnostuneita esimerkiksi useat pienet porukat, jotka haluaisivat asua 3-4 perheen voimin yhteisellä maatilalla. Myös Keski-Suomesta vieraili joukko yhteisöllisyydestä kiinnostuneita katsomassa aluetta, jolle yhteisöasumista kaavaillaan. Heille alue oli kuitenkin liian pieni. Niinpä vielä ei ole löytynyt Kolman kylään sitoutunutta yhteisöä. Yhteistyökuvioita yhteydenotot ovat kuitenkin poikineet.

- Jyväskylän yhteisön kanssa testaamme suunnitelmia, joita teemme Joroisiin. Koska meillä on täällä tavoitteena luoda erilaisia sopimupohjia myöten konkreettiset ja tarkat suunnitelmat yhteisölliseen asumiseen ja Jyväskylässä taas halutaan ryhtyä moiseen, niin vaikka Kolman kylä ei tarjonnut porukalle sopivaa aluetta, voimme auttaa toinen toisiamme, Levänen kertoo.

Aikomuksena on tehdä myös yhteistyötä Turun, Tampereen ja Helsingin suunnalle kansalaisopistojen kanssa, jotka tarjoavat kursseja yhteisöllisestä asumisesta.

Joroisissa Kolman koto-hanke etenee vähitellen. Kesän sikana tontit on saatu alustavasti kartoitettua Kolman alueelle ja yhteistyökumppaneita on yhä etsitty.

- Rakentajat ovat hyvin kiinnostuneita - edellyttäen, että me löydämme rakennuttajat.