Timo E. Korva ei kaipaa vanhaa maakuntahallintoa

Eläkkeelle siirtyvä Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Timo E. Korva pitää hyvänä nykyistä kolminapaista hallintoa, jossa maakunnan kehittämisvastuu on aluehallintovirastolla, Ely-keskuksella ja Lapin liitolla. Korvan mukaan tämä hallintokokonaisuus toimii Lapissa erittäin hyvin, jopa paremmin kuin muualla Suomessa. Lapissa yhä noudatetaan vanhan läänin rajoja toisin kuin monilla muilla alueilla.

Kotimaa
Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Timo E. Korva
Näissä Kemijärven rantapuistoissa on hyvä lenkkeillä. Eläkkeelle siirtyvä Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Timo E. Korva on innokas liikkuja. Seuraava koitos on Levin puolimaratoni.Jorma Korhonen / Yle

Ylijohtaja ja Lapin viimeinen maaherra Timo E. Korva muistelee, että on hän toki esittänyt muunlaistakin maakuntahallintoa. Joskus 90-luvun alussa politiikkona ja Keskustan kansanedustajana Korva osallistui keskusteluun, jossa pohdittiin, että minkälainen hallinto maakuntiin pitäisi muodostaa.

- Olin silloin sillä kannalla, että lääninhallitus pitäisi maakunnallistaa, eli valita sinne kuntien edustajat päättämän Lapin kehittämisen suuntaviivoista.

- Lääninhallituksesta olisi siten muodostettu maakuntahallitus, alueellinen johtoelin, hän sanoo.

Esitystä ei kuitenkaan kannatettu ja se jäi siihen.

Pohjoisessa rajat toimivat

Korva sanoo kuitenkin hyvin sopeutuneensa uuteen kolminapaiseen aluehallintoon, joka muodostuu aluehallintovirastosta, ely-keskuksesta ja kuntapohjaisesta Lapin liitosta.

- Täällä Lapissa ja varmaan osin entisessä Oulun läänissäkin tämä järjestelmä toimii hyvin, koska eri toimijoiden rajat ovat yhtenäisiä. Mutta Etelä- ja Keski-Suomessa ja paljolti Itä-Suomessakin hallintoaluerajat menevät nyt miten sattuu, eikä siellä ole samanalaisia yhteistyömahdollisuuksia kuin Lapissa. Korva pohtii.

- Valtakunnanan tasoltakin olemme Lapissa saaneet kiitosta tehokkaasta asioiden hoidosta. Lapissa alueorganisaatiot ja niiden kumppanit pystyvät hyvään ja tiiviiseen yhteistyöhön.

Työt siirtyivät - julkisuus ei

Timo Korva sanoo, että hän ei kaipaa vanhaa ja ikiaikaista lääninhallitusta ja maaherrainstituuttia.

- Toki lääninhallituksessa oli jotakin hyvääkin. Ilman muuta. Mutta aika kulkee asioiden ohi ja tuli tämä uusi aluehallintomalli ja tämä sopii nykykokonaisuuteen, hän sanoo.

Korvan mukaan maaherran tehtävät siirtyivät aluehallintoviraston ylijohtajalle, mutta ei kuitenkaan se julkinen näkyvyys, mikä maaherralla oli.