Tuulivoimapuistojen yhdistäminen sähköverkkoon voi muodostua ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi

Kunnissa on syntymässä iso ongelma tuulivoimapuistojen voimajohdoista. Tuulipuistohankkeita on vireillä monessa kunnassa niin useita, että sähkölinjat haukkaisivat leijonanosan kuntien maisemasta. Kunnissa on toivottu tuulivoimayhtiöiltä yhteistyötä – tuloksetta.

Kotimaa
Sähköverkon rakennustöitä Kristiinankaupungin pohjoispuolella.
Sähköverkon rakennustöitä Kristiinankaupungin pohjoispuolella.Anna Wikman / Yle

Pohjanmaalla sijaitsevan Kristiinankaupungin pohjoisosaan rakentuu parhaillaan suuren kokoluokan sähköasema, johon jatkossa tuulivoimayhtiöt voivat yhdistää tuulipuistojensa voimajohdot. Ongelmaksi on muodostumassa kuitenkin se, mistä voimajohdot vedetään, koska tällä hetkellä pohjoisen sähköasema on ainoa paikka, minne ne voidaan yhdistää.

Kristiinankaupunkiin hamuaa tällä hetkellä moni tuulivoimayhtiö sen erinomaisten tuuliolojen takia. Tuulipuistohankkeita onkin vireillä kunnassa nyt kymmenkunta. Jos kunnan eteläosasta vedettäisiin esimerkiksi viiden tuulipuiston johtokujat pohjoiseen, tarkoittaisi se yli 200 metrin levyistä, lähes puutonta kujaa kunnan läpi. Sitä ei kunnassa ilolla katsota.

– Sitten kyllä tulee olemaan hurja määrä aluetta, joka jää linjojen alle, ja on mietittävä, minkä näköinen Kristiinankaupungin kunta sen jälkeen enää on. Eli kyllä yhteistyötä pitäisi saada yhtiöihin. Ne voisivat vetää sähkönsä pois alueelta yhdessä linjassa, tai parissa sitten, harmittelee kaupungin tekninen johtaja Joakim Ingves.

Tuulivoimayhtiöille yhteistyö ei maistu

Kristiinankaupunki haluaisi joko tuulivoimayhtiöiden rakentavan yhteisiä johtokujia tai osallistuvan toisen sähköaseman rakentamiseen kunnan eteläpäähän. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on tarjonnut tuulivoimayhtiöille sopimusta, jossa se lupaa maksaa ison osan sähköaseman 15 miljoonan euron kustannuksista. Yhdellekään yhtiölle yhteistyö ei ole kuitenkaan maistunut.

Pääsyy haluttomuuteen on se, että kaikki tuulivoimahankkeet ovat eri vaiheissa. Esimerkiksi EPV Tuulivoiman hanke Kristiinankaupungin Metsälään on lupamenettelyissä reilut kaksi vuotta muita edellä.

– En usko, että EPV Tuulivoima jää odottelemaan muita yhtiöitä useita vuosia, kun tietysti lupamenettelyt tuntien tiedetään, että ne ovat erittäin monimutkaisia Suomessa tällä hetkellä. Toki haluamme viedä omaa hankettamme eteenpäin, perustelee haluttomuutta EPV Tuulivoiman yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Sami Kuitunen.

EPV Tuulivoimalla on jo rakentamislupa 110 kilovoltin voimajohtolinjalle Metsälästä Kristiinankapungin pohjoispuolen sähköasemalle. Tuulivoimayhtiöiden kannalta toinen ongelma on se, että kun kellään ei ole vielä rakentamislupia tuulivoimapuistoille, ei kukaan halua ryhtyä uuden sähköaseman maksajaksi.

Maanomistajat kärsijöinä

Johtolinjojen rakentaminen koskettaa myös isoa joukkoa maanomistajia. Kristiinankaupungissa tilanne saattaa olla vielä vaikeampi kuin monessa muussa kunnassa, sillä siellä maanomistajia on tyypillisesti pienelläkin alueella useita. Maapalstat ovat kapeita. Siksi johtolinjojen rakentaminen voi karkeasti arvioiden koskettaa jopa useita tuhansia maanomistajia. Tilanne ei heilläkään ole helppo.

– Jos käy niin huono onni ja tuuri, että se palsta on pitkittäin johtolinjaa, niin sulle ei jää yhtään mitään. Pitää ymmärtää maanomistajia kyllä tässäkin, että sehän on todella ikävä asia, jos niin kävisi, toteaa tekninen johtaja Joakim Ingves.

Kunta voi toki puhaltaa pelin poikki, koska se istuu kaavoituksen vallankahvassa. Kunta on kuitenkin vaikeassa raossa, sillä tuulipuistot toisivat mukanaan roppakaupalla kaivattuja työpaikkoja.