Ville Niinistölle 4800 euron autovero - tulli lopetti veropetostutkinnan

Ympäristöministeri ei tiennyt, että puolison omistaman Ruotsiin rekisteröidyn auton lainaaminen voi olla Suomessa veronalaista. Hänen mielestään autoverotuksen käytäntöjä on syytä pohtia.

politiikka

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) joutuu maksamaan noin 4 800 euroa autoveroa puolisonsa Ruotsiin rekisteröidyllä autolla ajamisesta. Niinistö kertoi asiasta avoimella Facebook-sivullaan. Tulli puolestaan tiedottaa, että se on lopettanut tapauksen veropetosesitutkinnan.

- Häntä on nyt veronkorotuksella jo kertaalleen rankaistu, asiaa ei voida enää tutkia oikeudessa, kertoo rikostorjuntajohtaja Sami Rakshit tullin rikostorjunnasta.

Rakshit viittaa korkeimman oikeuden päätöksiin viime vuosilta. Aiemmin vastaavissa tapauksissa asia olisi käsitelty veronkorotusten lisäksi rikostutkintana.

Niinistö kertoo lainanneensa vaimonsa loma-aikoina Suomeen tuotua autoa yksittäisissä tilanteissa muun muassa lasten kuljettamiseksi mummilaan. Hän kuvailee ajojen määrää vähäiseksi.

Niinistö sanoo olleensa vilpittömän tietämätön siitä, että puolison omistaman auton lainaaminen voi olla veronalaista, jos puoliso ei itse ole tilanteessa läsnä.

Niinistön mielestä on syytä pohtia, otetaanko autoverotuksessa riittävästi huomioon erityisesti perheiden erilaiset tilanteet sekä vapaa liikkuvuus Pohjoismaiden ja EU-maiden välillä. Esimerkiksi hän nostaa muun muassa Tornionjokilaakson, jossa on yleistä, että perheenjäseniä elää sekä Ruotsissa että Suomessa.