1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Love Recordsia juhlitaan Huvilateltassa sunnuntaina

1960- ja 70-luvuilla toiminut Love Records on nostettu Helsingin Juhlaviikkojen sunnuntain päätöspäivän konsertin teemaksi. Juhlaviikkojen Love-konsertti myi loppuun pikavauhtia, vaikka esiintyjien joukossa on vain kaksi yhtiölle levyttänyttä artistia.

Kuva: Love Records

1966-79 toimineen ja legendaksi muuttuneen Love Records levy-yhtiön kautta on kulkenut huomattava määrä kotimaisen populaarimusiikin suuria nimiä.

Loveen mahtui sulassa sovussa kotimainen rock ja poliittinen musiikki. Love Recordsin kolmesta perustajasta yksi, mittavan uran kotimaisessa musiikkibisneksessä tehnyt tuottaja Atte Blom ei ole vaihtanut väriä vieläkään.

Atte Blom Kuva: Yle

- Love Recordsista tuli se kanava, jonne hakeuduttiin. Kun ei tehty sitä valtavirran mukaista musiikkia vaan tehtiin niin sanotusti epäkaupallista musiikkia. Osa siitä epäkaupallisesta musiikista vaan myi helkkarin hyvin. Se musiikki mitä me oltiin tehty, sisältäen esimerkiksi progressivista rockia soittaneen Tasavallan Presidentti -yhtyeen, johdatti sitten artisteja, jotka teki lisää suomen kielistä musiikkia meille, mm. Pekka Streng ja Juice Leskinen, muistelee musiikkituottaja Atte Blom.

Blom on Love Recordsin kolmesta perustajasta enää ainoa elossa oleva. Levy-yhtiön toinen perustaja, kotimaisen musiikin suurmies, säveltäjä ja jazz-muusikko Henrik Otto Donner kuoli äkillisesti kesäkuun lopulla. Levy-yhtiön kolmas perustaja oli, niin ikään edesmennyt, rumpali Christian Schwindt.

- Silloin oli erilaista kapinaa maailmalla, yhteiskunnallista mutta myös taiteissa. Syntyi erilaisia uusia aaltoja. Kyllä Love Recordsin 1970-75 -perioidi on minun elämäni, työelämäni parhaat vuodet, Atte Blom toteaa.

Pepe Willberg teki Lovelle yhden LP:n ja yhden singlen

Pepe Willberg Kuva: Yle

Juhlaviikkojen konsertissa esiintyvä Pepe Willberg teki vuonna 1972 Love Recordsille Paradise-kokoonpanon kanssa yhden, kunnianhimoisen LP:llisen Henrik Otto Donnerin säveltämää musiikkia kotimaisten runoilijoiden teksteihin. Levyn nimi on Niin vähän on aikaa ja se poikkeaa huomattavasti Pepen muusta tuotannosta. Levyyn tiivistyy hyvin ajan henki.

- Minä laulan muutaman laulun siltä levyltä plus tätä (singlen) Merimiestä sanoisiko muutaman kerran kuukaudessa kuitenkin ja olen laulanut kaikki nämä vuodet. Ne ovat niin hienoja lauluja, että uskon, että aina on yleisön joukossa se, joka tulee onnelliseksi nimenomaan siitä laulusta. Kyllä se oli ihan itsestään selvää, että lähden konserttiin mukaan, jos pyydetään, Pepe toteaa.

Maaritin ura alkoi Love Recordista

Maarit Hurmerinta Kuva: Yle

Maaritin koko laulajan ura alkoi Love Recordsista. Atte Blom löysi naisen ja äänen levy-yhtiöön toimitetulta kellaribändin äänitteeltä.

- Atte ilmotti, että tuo tämä mimmi tänne maanantaina ja  sitten me menimme tämän Kurren kanssa käymään maanantaina Love Recordsissa ja minut signattiin siltä istumalta sinne. Minä olen miettinyt sitä monta kertaa, että olisiko minulla ikinä ollut pokkaa loppujen lopuksi mennä puhumaan mihinkään levy-yhtiöön, että voitteko te signata minut, minä olen hyvä. Siihen minusta ei varmaan olisi ollut. Olin todella onnekas, että minut löydettiin. Se oli kova paikka voi sanoa pystymetsästä suoraan studioon ja siellä oli kuitenkin Suomen kovimmat tyypit tekemässä levyä ja Otto Donner tuottamassa, Maarit huokaa.

Maarit Hurmerinta esiintyy Huvilateltan konsertissa sunnuntaina.