Väkivalta puheenaiheena Jyväskylässä

Väkivallasta ja sen ehkäisemisestä puhutaan loppuviikon ajan konferenssissa Jyväskylässä. Yliopistolle kokoontuu yli kaksisataa asiantuntijaa eri puolilta maailmaa, joukossa alan kansainvälisen tutkimuksen huippunimiä.

konferenssit
Miehen nyrkin iskua torjuva naisen käsi valkoista taustaa vasten.
Mikko Suhonen

Kolmipäiväinen konferenssi muistuttaa siitä, että väkivalta on vakava kansanterveydellinen ja sosiaalinen ongelma. Se vaikuttaa paitsi yksilöiden myös perheiden hyvinvointiin ja työllistää suuren joukon sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä.

Keskusteluissa haetaan selitystä myös sille, miksi Suomessa henkirikoksia tehdään kolme kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa ja tuplasti enemmän kuin muualla Länsi-Euroopassa. Tässä yhteydessä mietitään samalla sitä, miten julkinen valta ja yhteiskunta voivat vaikuttaa väkivallan vähentämiseen.

Konferenssin pääpuhujiin kuuluvat perheväkivallan asiantuntijat, professoripariskunta Rebecca ja Russell Dobash Manchesterin yliopistosta, sekä rikoshistoriaan perehtynyt professori James A. Sharpe Yorkin yliopistosta. Sosiaalityön professori Maria Eriksson Uppsalan yliopistosta on erikoistunut tutkimaan muun muassa perheväkivallan vaikutuksia lapseen.

Oman näkökulmansa konferessin teemoihin tuo torstaina myös näyttelijä Peter Franzén. Franzénin ohjaama, hänen omaan esikoisromaaniinsa perustuva, elokuva Tumman veden päällä saa ensi-iltansa tulevana viikonloppuna. Omaelämäkerrallinen kirja - samoin kuin elokuva - kertoo perheväkivallasta pienen pojan näkökulmasta.

Englanninkielisen konferenssin otsikkona on Interpersonal Violence Interventions, joka kääntyy suomeksi Väliintuloja väkivaltaan. Maksulliseen tapahtumaan voi osallistua ilmoittautumalla paikan päällä.