Maksuttoman juristin juttusille tunkua - vapaaehtoinen palvelu laajenee Kirkkonummella

Maksuton oikeusneuvonta Kirkkonummen kirjastoissa jatkuu ja laajenee suuren kysynnän vuoksi. Tänä syksynä neuvonta laajenee ja vapaaehtoistyötä tekevän lakimiehen puheille pääsee pääkirjaston lisäksi myös Masalan ja Veikkolan kirjastoissa.

Kotimaa
Suomen laki -kirjat hyllyssä.
YLE / Sauli Antikainen

Viime keväänä Kirkkonummella aloitettu oikeusneuvontakokeilu sai suuren suosion, eivätkä kaikki halukkaat ehtineet hyötyä palvelusta. Lakimies oli tavattavissa kirjastossa kerran viikossa ja neuvoi asiakkaita enimmäkseen perhe-, testamentti- ja verokysymyksissä. Rikosoikeudellisiin asioihin ei kirjastosta saa apua.

Tänä syksynä neuvonta laajenee ja lakimiehen puheille pääsee Kirkkonummen pääkirjaston lisäksi myös Masalan ja Veikkolan kirjastoissa. Palvelun tarpeellisuudesta kertoo se, että uusia varauksia on jo tullut, vaikkei vastaanottoaikoja ole ehditty lainkaan mainostaa.

Maksuttomasta lakineuvonnasta on pulaa, sillä yleinen oikeusaputoimisto siirtyi Kirkkonummelta Espooseen viime vuonna.

- Asiakkailla on myös matalampi kynnys kysyä apua kirjastosta, jos he eivät ole aivan varmoja tarvitsevatko lakimiestä vai ei, kertoo kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö Kirkkonummen kirjastosta.

Neuvoja perintöasioista kaavoitukseen

Palvelu on maksutonta myös kirjastolle, sillä lakimies antaa palvelunsa ilmaiseksi. Lakimies Olli-Pekka Myllynen lakiasiaintoimisto Andomsista vastaanotti asiakkaita kirjastolla jo viime keväänä. Nyt hän jatkaa suosittuja vastaanottoja. Työssään hän on huomannut, että ihmiset tulevat juristin puheille usein liian myöhään, sitten kun asiat ovat jo solmussa.

- Jonot oikeusapuun ovat pitkiä ja halusin itse tehdä asialle jotain, lakimies Olli-Pekka Myllynen selventää haluaan vapaaehtoistyöhön.

Perheoikeudellisten asioiden lisäksi oikeusneuvonnasta on kysytty myös apua kuntaan liittyvissä asioissa, kuten kaavoituksesta.

- Asiakkaat kysyvät esimerkiksi miten kaavoitus vaikuttaa heidän omaan taloonsa ja voiko kaavaan tehdä omia ehdotuksia, lakimies Olli-Pekka Myllynen kertoo.

Oikeudelliset neuvonnat jatkuvat Kirkkonummen kirjastossa torstaina 5.9.2013. Neuvontaan on varattava aika kirjastosta etukäteen.