Koe uusi yle.fi

Tablettikokeilun ideoinut rehtori: Peruskoulun pysähtyneisyys vauhdittaa syrjäytymistä

Rehtori Marko Kuuskorven mielestä vanhanaikainen toimintakulttuuri on ajamassa peruskoulua irti muusta yhteiskunnasta. Kuuskorven omassa koulussa kaikki seitsemäsluokkalaiset saivat tablettitietokoneet käyttöönsä kouluvuoden ajaksi, ja omien älypuhelimien käyttöä opetuksessa ei rajoiteta.

A-studio
Marko Kuuskorpi A-studion haastattelussa.
Marko Kuuskorpi on tutkinut opetustilojen ja -välineiden kehittämistä väitöskirjassaan ja työssään rehtorina.Yle

Kaarinassa sijaitsevan Piikkiön yhtenäiskoulun rehtorin Marko Kuuskorven mukaan peruskoulun pysähtyneisyys on yksi syy lasten ja nuorten syrjäytymisongelman pahenemiseen.

- Koulussa sammutetaan elektroniset laitteet ja aloitetaan kirkkomainen opiskelu. Lasten ja nuorten oma maailma jää koulun ulkopuolelle. Samalla lapselle luontainen virikeympäristö jää koululta hyödyntämättä, Kuuskorpi harmittelee.

Nykymuotoinen koulu ei motivoi oppilaita riittävästi, mikä voi näkyä jatkossa myös oppimistuloksissa.

Kaikille omat tabletit

Marko Kuuskorpi tutki koulujen opetustiloja, kalustusratkaisuja ja opetusvälineiden käyttöä väitöskirjassaan kaksi vuotta sitten. Nyt tutkimuksen tuloksia hyödynnetään käytännön koulutyössä.

Piikkiön yhtenäiskoulussa kokeillaan tablettitietokoneiden käyttöä opetusvälineinä. Kaarinan kaupungin ja Opetushallituksen tuella kaikille seitsemäsluokkalaisille hankittiin oma Ipad mini -tabletti sähköisine oppikirjojeen.

- Yritämme tuoda lasten luontaisen sosiaalisen maailman osaksi koulua ja oppimisprosessia. Luomme sellaisen virikeympäristön, että lapsi haluaa tulla kouluun, Kuuskorpi tiivistää.

Tablettitietokoneiden jakaminen on vain yksi osa laajempaa kokonaisuutta. Teknologian lisäksi myös opetustilojen ja opettajien asenteiden on muututtava.

- Kun nämä kolme asiaa saadaan kuntoon, saavutetaan merkittäviä tuloksia oppilaiden motivaatiossa ja oppimistuloksissa, Kuuskorpi uskoo.

Raha ei ole este

Tablettitietokoneen hankintahinta on useita satoja euroja. Kuuskorven mukaan raha ei kuitenkaan ole este tablettiaikaan siirtymiselle.

- Paperinen koulukirja maksaa noin 35 euroa ja sähköinen oppikirja noin viisi euroa. Samaan aikaan tablettilaitteiden hinnat tulevat putoamaan. Oppimateriaalikuluissa voidaan siis jopa säästää, kun asiat tehdään oikein.

Tablettien ansiosta oppilailla on oppitunneilla koko ajan kamerat ja nettiyhteys käytettävissään. Opettajan mahdollinen hermostuminen päätyy sekunneissa Youtubeen.

- Tätä asiaa on pohdittu, mutta ovathan opettajat muutenkin jatkuvasti tarkkailun alla. Yhteisillä pelisäännöillä tietysti sovitaan, milloin tabletit ovat esillä ja milloin eivät. Kieltojen sijasta on hyödynnettävä valistusta. Sehän on osa koulun perustehtävää, Kuuskorpi kuittaa.

Aiheesta lisää A-studiossa keskiviikkona klo 21.05 TV1:ssä.