YK-lähde: Presidentin veljen epäillään määränneen Syyrian kemiallisen iskun

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin nuorempi veli Maher on saattanut antaa käskyn kemiallisten aseiden käyttöön. Iskusta epäillään Maherin komentamia armeijan eliittijoukkoja.

Syyrian oppositiolta saadussa videokuvassa YK:n tarkkailija keskustelee fyysisiä oireita saaneen uhrin kanssa. Kuva: Moadamiyeh Media Center / EPA

Syyrian presidentin vaikutusvaltaisen veljen Maher al-Assadin epäillään antaneen käskyn kemiallisten aseiden käyttöön Damaskoksen esikaupungeissa. Asiasta kertoo nimettömänä pysyttelevä YK:n tarkkailijaviranomainen uutistoimisto Bloombergille.

Presidentti Bashar al-Assadin nuorempi veli Maher komentaa Syyrian tasavaltalaiskaartia sekä armeijan eliittijoukkoja, neljättä panssaridivisioonaa, joka vastaa Damaskoksen alueen sotatoimista. Juuri neljännen divisioonan epäillään tehneen kaasuiskun Damaskoksen esikaupungissa Ghutassa 21. elokuuta.

YK-asiantuntijan mukaan kaasuisku on saattanut olla ennemminkin Maher al-Assadin röyhkeä sotatoimi kuin presidentin strateginen päätös. Arvelua näyttäisi tukevan Foreign Policy -lehden keskiviikkoinen paljastus, jonka mukaan Yhdysvallat olisi kuullut iskun jälkeen käydyn puhelun. Puhelussa Syyrian puolustusministeriön edustaja oli puhunut paniikissa kemiallisten aseiden yksikön johtajan kanssa ja vaatinut selityksiä hermokaasun käyttämisestä.

Saattaa kohdentaa Yhdysvaltain iskun

Asiantuntijan mukaan iskun käskeneen osapuolen selvittäminen saattaa määritellä myös sen, mihin Yhdysvaltain mahdollinen hyökkäys kohdistuisi. Mikäli syyllinen olisi Maher al-Assad, isku saattaisi kohdistua ennemminkin tasavaltalaiskaartin päämajaan kuin presidentin hallintorakennuksiin.

Tähän saakka presidentin veljen Maherin rooli sisällissodassa on ollut arvelujen varassa. Maher on pysytellyt sivussa julkisuudesta, mutta hänet tunnetaan veljensä hallinnon vankkana tukijana. Lisäksi hänellä on erittäin brutaali maine opposition silmissä. Hän on yksikkönsä kanssa tiettävästi osallistunut useisiin raakoihin toimiin sisällissodan aikana.

Myös kemiallisen iskun ajankohta ihmetyttää asiantuntijoita. Isku tehtiin, kun YK:n tarkastajaryhmä oli jo paikan päällä Damaskoksessa tutkimassa aiempia epäiltyjä kaasuiskuja. Se sattui myös aikaan, jolloin hallituksen joukot olivat saavuttaneet Hizbollah-taistelijoiden tuella useita strategisia voittoja opposition joukoista ja saanut takaisin haltuunsa menettämiään alueita.

Maherin neljännessä divisioonassa on noin 20 000 - 25 000 sotilasta. Lisäksi hän on usein yhteistyössä puolisotilaallisten alaviittitaistelijajoukkojen kanssa. Juuri nämä ns. shabbiha-joukot tunnetaan väkivaltaisuudestaan ja YK:n tutkijapaneeli epäilee heidän syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan.