1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hitas-asuntojen arvonta saattaa muuttua lapsiperheiden eduksi

Helsinki yrittää hillitä lapsiperheiden pakenemisen kehyskuntiin lisäämällä perheasuntojen tarjontaa. Kiinteistövirasto selvittää mahdollisuutta asettaa lapsiperheet etusijalle hitas-asuntojen arvonnoissa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä

Helsinki harkitsee uudistuksia hitas-asuntojen arvontaan, jotta lapsiperheillä olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet asua kaupungissa kohtuuhintaan.

Lapsiperheiden osuus Helsingin kotitalouksista on laskenut 2000-luvun aikana alle 18 prosenttiin. Vain 16 prosenttia kaupungin asukkaista on alle 18-vuotiaita. Kehyskunnissa vastaava luku on 24 prosenttia.

- Helsinki on Suomen sinkkuvaltaisin kaupunki. Meillä on huoli siitä, miten perheet saadaan pysymään kaupungissa. Onnistuessaan tämä suunnitelma pitää asukasrakenteen monipuolisena, Kiinteistöviraston osastopäällikkö Markku Leijo sanoo.

Kiinteistöviraston töryhmän täytyy ensimmäiseksi määrittää, mitä perheellä ja perheasunnolla tarkoitetaan.

Helsinki on Suomen sinkkuvaltaisin kaupunki.

Kiinteistöviraston osastopäällikkö Markku Leijo

- Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että perhe on kotitalous, jossa on aikuisia ja alaikäisiä lapsia. Arvonnassa voidaan priorisoida tätä ryhmää ja arpoa perheiden kesken perheasunnot. Niitä voivat olla esimerkiksi kaikki kolmiot ja sitä suuremmat huoneistot, Leijo kertoo.

Leijo haluaa kuitenkin jättää perheille mahdollisuuden hakea myös pieniä asuntoja, jos nämä niin haluavat.

- Itse ajattelen, että jokainen kotitalous hakee itselleen sopivaa asuntoa. Lähdetään siitä, että perheille annetaan etusija. Perheet itse päättävät, millaisessa huoneistossa haluavat olla ja mikä vastaa heidän maksukykyään.

Kaupunki ohjaa uudistuotantoa perheille sopivaksi

Tänä päivänä yleinen markkinatilanne suosii Helsingissä pienasuntotuotanoa, koska niille on kysyntää.

Kaupunki yrittää ohjata uudistotuotantoa perheille sopivaksi kiinnittämällä huomiota huoneistotyyppien jakaumaan. Joka toisessa uudessa kerrostaloasunnossa täytyy olla vähintään kaksi makuuhuonetta. Entisestä 75 neliömetrin keskipinta-alavaatimuksesta on kuitenkin luovuttu, koska se johti suurten asuntojen ylitarjontaan.

- On tullut aika, jolloin perheet hakevat aiempaa pienempiä asuntoja jo hinnankin vuoksi. Kolmio kelpaa tänä päivänä hyvin perheasunnoksi. Aikaisemmin haettiin suurempia asuntoja, mutta markkinatilanteen myötä tilanne on muuttunut, Leijo sanoo.

Kiinteistöviraston työryhmä saanee linjauksiaan valmiiksi vuoden 2013 loppupuolella.

- Asia ei ole helppo, mutta tavoite on kirjattu ja siitä ollaan yksimielisiä, Leijoo sanoo.