1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunkimehiläiset lihottavat lähiseudun puutarhurien tilipussia

Puoli kiloa valmista hunajaa edellyttää mehiläisiltä 75 000 kukkakäyntiä. Pörriäisten päätehtävä onkin kasvien pölytys, ja kasvinviljelijän niiden työstä keräämä rahallinen hyöty jopa kuusinkertainen hunajan tukkuhintaan nähden.

Kotimaan uutiset
Mehiläistarhaaja kurkistaa pesään
Mehiläistarhuri Risto Niilimäki suojautuu haalarilla ja hatulla mehiläispesää käsitellessään. Pienestä pullosta suitsuava savu rauhoittaa mehiläisiä tarhurin tarkastuksen ajan. Anna Sirén / Yle
Mehiläistarhaaja kurkistaa pesään
Mehiläistarhuri Risto Niilimäki suojautuu haalarilla ja hatulla mehiläispesää käsitellessään. Pienestä pullosta suitsuava savu rauhoittaa mehiläisiä tarhurin tarkastuksen ajan. Anna Sirén / Yle

Akaan kaupunkiin muutti viime vuonna seitsennumeroinen määrä uusia innokkaita työläisiä. Kaupunkimehiläiset ovat ahkeraa väkeä, joiden aika riittää kaupungin bränditunnuksena toimimisen ja hunajan valmistamisen ohella myös niiden päätehtävään, eli kasvien pölyttämiseen.

Puolta hunajakiloa varten pörriäiset vierailevat 75 000 kukassa, ja niiden ahkeruudesta voivat kiittää paitsi hunajan syöjät, myös lähiseudun puutarhurit ja viljelijät.

- Pölytyksen arvo on kasvinviljelijälle noin kuusinkertainen hunajan tukkuhintaan nähden. Jos mehiläistarhuri saa noin 2,5 euron kilohinnan, on kasvinviljelijän hyöty noin 15 euroa, laskee mehiläistarhuri Risto Niilimäki.

Myös kotipuutarhuri voi Akaassa huomata kaupunkimehiläisten mukanaan tuomat hyödyt.

- Sato paranee keskimäärin 20-25 prosenttia, ja esimerkiksi omenoiden pyöreys ja kauneus ovat pölytyksen jäljiltä merkillepantavia, Risto Niilimäki kehuu.

Kesän sato jää keskinkertaiseksi

Mehiläistarhuri on tyytyväinen mies, sillä akaalaisilta on ainakin toistaiseksi saatu pelkästään positiivista palautetta kaupunkimehiläisistä. Kukaan ei ole valittanut edes pelkäävänsä pistoksia.

- Meidän mehiläisemme ovat rauhallista italialaisrotua, joka soveltuu erityisen hyvin kaupunkioloihin, Niilimäki kertoo.

Lauhkeat eteläeurooppalaiset ovat myös ahkeraa sorttia, sillä ne työskentelevät auringon mukaan aamusta iltaan. Kenttämehiläiset tuovat pesään veden, ruoan ja siitepölyn, ja pesämehiläiset tekevät oman työnsä kennostoissa.

Pörriäisten ahkeruudesta huolimatta Pirkanmaalla ei tänä vuonna kerätä huippuhunajasatoa, sillä kesä oli mehiläisten aikataulua edellä.

- Pesissä on kaikkein eniten mehiläisiä pääsatokaudella, mutta tänä vuonna pääsatokausi osui jo juhannuksen alle, jolloin mehiläisten määrä ja kasvien kukinta eivät kohdanneet, Risto Niilimäki harmittelee.

700 kilometrin mittainen elämä

Loppukesästä mehiläiset alkavat olla hieman rauhattomia, sillä niiden ravinto käy luonnossa vähiin. Mettä ei enää löydy, ja siitepölykin on loppumassa, joten on siis aika valmistautua talveen.

Omenoiden pyöreys ja kauneus ovat pölytyksen jäljiltä merkillepantavia.

Risto Niilimäki

- Mehiläiset talvehtivat pallossa, jonka keskellä on kuningatar. Keskustan lämpötila on noin +20 astetta. Kuningatarta ympäröivät pesämehiläiset vaihtavat paikkaa pallossa, ja osa menehtyy talven aikana. Keväällä olisi suotavaa, että noin puolet olisi elossa jatkaakseen töitä heti ilmojen lämmettyä, Risto Niilimäki sanoo.

Kenttämehiläisten elinikä puolestaan lasketaan kuukausien sijaan siiveniskuissa.

- Mehiläisen elinkaari on noin 700 kilometriä, sen enempää siivet eivät kestä.

Akaan Hunajaviikkoja vietetään 26.-31.8.2013.

Lue seuraavaksi