Puukko ei kuulu katukuvaan

Teräasetta saa kantaa julkisella paikalla mukanaan vain jos työtehtävät sitä vaativat. Rakennusmiesten vöillä roikkuvat puukot ovat siis lainvastaisia, mutta poliisi sakottaa teräaseista vain tapauskohtaisesti.

Kotimaa
Työmies
Arja Lento / YLE

Puukkoa tai teräasetta ei saa pitää hallussa yleisellä paikalla, muistuttaa Päijät-Hämeen poliisilaitoksen komissario Outi Pennanen.

Laki määrää, että puukko saa olla mukana julkisella paikalla, mikäli työtehtävät sitä vaativat. Esimerkiksi ruokatuntia pitävä rakennusmies on velvoitettu jättämään puukko työkalupakkiin.

- Laki sanoo näin, mutta poliisi soveltaa tätä tapauskohtaisesti ja ilmoitusten perusteella.

- Jos timpuri käy päivällä ruokakaupassa puukko vyöllä niin sakkoa tuskin napsahtaa. Jos sama timpuri kantaa illalla puukkoa mukanaan, niin asia on aivan toinen, kommentoi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen.

Päijät-Hämeen poliisilaitos saa ilmoituksia teräaseista muutamia kertoja vuodessa. Myös muiden tehtävien yhteyksissä poliisi huomioi mahdolliset teräaseet.

- Ehkä ihmiset ovat tottuneet siihen, että jos näkee rakennusmiehen työvaatteissa niin hänellä voi olla jonkinlainen teräase mukanaan.

Puukko on kuulunut varustukseen

Puukon kantaminen on vähentynyt huomattavasti, kertoo poliisitarkastaja Ari Alanen.

- Puukko on ollut varsinkin maalla yleinen työkalu, Alanen tuumaa.

Sakon antaminen on kuitenkin poliisin harkinnassa. Pennasen mukaan sakkoa ei automaattisesti anneta, vaikka laki antaakin mahdollisuuden rangasitusvaatimukseen. Poliisitarkastaja Alanen kommentoi, että myös puukon takavarikointi on mahdollista.

- Poliisi katsoo aina, onko kysymys ollut ajattelemattomuudesta vai tahallisuudesta. Kokonaisuus ratkaisee, toteaa Pennanen.