Nyt ovat liikkeellä pääskyjen jättiparvet

Pääskyt yöpyvät tähän aikaan vuodesta ruovikoissa suurissa parvissa. Siksi ei olekaan ihme, jos iltaisin taivaan täyttävät tuhannet pääskyt. Se pitää myös rengastajat kiireisinä.

luonto
Rengastettu haarapääsky
Yle

Tuhansia haarapääskyjä on nähty yöpymässä muun muassa Hämeenlinnassa Hauhon Ilmoilanselällä.

Lintuharrastaja ja lintujen rengastaja Lauri Kokkala kertoo, että Imoilanselän 5 000 haarapääskyn parvi on kasvanut muun muassa lähiseudun navetoissa syntyneitä nuoria, tämänvuotisia lintuja.

Ja koska muuttokausi on menossa, tarkoittaa se sitä, että parveen ovat lyöttäytyneet myös pohjoisesta saapuneet linnut etsiessään yöpymispaikkaa.

– Niitä on aina siellä täällä tuollaisia jättiläisparvia, Kokkala huomauttaa.

Verkko ruovikossa

Hauholla nyt yöpynyt jättiparvi ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen. Kokkalan mukaan vastaavanlaisia parvia näkyy joka vuosi, joskin hyvässä lykyssä vieläkin mahtavampia.

Me olemme laskeneet joskus lähemmäs 20 000 linnun parven.

Lauri Kokkala

– Me olemme laskeneet joskus lähemmäs 20 000 linnun parven.

Lauri Kokkala ja kumppanit ovat isoista parvista innoissaan erityisesti siksi, että heidän tarkoituksenaan on myös rengastaa pääskysiä.

Taivaalla lentäviä siivekkäitä on vaikea tavoittaa, siksi verkko viritetään ruovikkoon. Vähitellen haarapääskyjä kertyy ruovikon yläpuolelle.

– Se parvi pörrää siinä hetken. Sitten ne tulevat pommina alas ruovikkoon ja suoraan verkkoihin tietysti.

Tänä syksynä olemme saaneet kolme haarapääskyn ja räystäspääskyn risteymää.

Lauri Kokkala

Kun parvi on iso, siinä riittää myös rengastettavaa. Kokkala kertoo, että kahden miehen yhden illan rengastussaalis oli äskettäin yli 300 rengastusta.

Toisinaan verkossa risteymiä

Joskus rengastusverkoista saattaa löytyä hieman erilainenkin pääsky.

– Tänä syksynä olemme saaneet kolme haarapääskyn ja räystäspääskyn risteymää. Niitä tulee karkeasti ottaen yksi tuhannesta rengastuksesta, Kokkala laskee.

Suuria pääskysparvia voi nähdä vielä ehkä viikon verran, kunnes linnut alkavat suunnata etelämmäksi. Jonkin verran pääskysiä on kuitenkin tavattavissa aina syyskuun loppuun asti.