1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kouvolassa suuri kemikaalionnettomuus – leikisti

Ratapihalla järjestetään syyskuun puolivälissä iso pelastusharjoitus kemikaalionnettomuuden varalta. Katukuvassa liikkuu paloautoja ja ambulansseja, mutta sireenit eivät soi.

Kemikaalionnettomuudessa toimitaan aina täysi suojavarustus päällä Kuva: YLE

Kouvolan ratapihalla järjestetään 18. syyskuuta suuronnettomuusharjoitus kemikaalionnettomuuden varalta. Onnettomuus lähtee tulipalosta kemikaalivaunujen luona.

- Vaarallisen aineen kaasupäästö kulkeutuu ratapihan ulkopuolelle asutusalueelle, mikä aiheuttaa loukkaantumisia ja altistumisia lähiseudun asukkaille, kertoo pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Vaara olisi noin kilometrin säteellä onnettomuuspaikasta tuulensuunnasta riippuen. Harjoituksen aikana annetaan kokeilumerkki, jonka jälkeen harjoitellaan suojautumista sisätiloihin. Mukana harjoituksessa on myös osa Kouvolan kouluja ja päiväkoteja.

- Päiväkodeissa mennään ehkä leikinomaisesti sisätiloihin ja laitetaan ikkunat ja ovet kiinni.

Liikenne toimii harjoituksen aikana normaalisti

Harjoitukseen osallistuu viranomaistahojen lisäksi noin sata "potilasta". Ratapihan ympäristössä liikkuville harjoitus näkyy paloautojen ja ambulanssien liikkumisena muun liikenteen seassa. Tolosen mukaan tavoitteena on häiritä mahdollisimman vähän muuta liikennettä.

- VR on hyvin vahvasti mukana harjoituksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Paniikkia ei pitäisi tulla, koska emme käytä hälytyssireenejä ja ajamme normaalien liikennesääntöjen mukaan. Näkyviä päästöjä ei ole lukuun ottamatta pientä savutusta harjoituksen alussa.

Paniikkia ei pitäisi tulla, koska emme käytä hälytyssireenejä ja ajamme normaalien liikennesääntöjen mukaan.

Ilpo Tolonen

Pelastusharjoitus testaa ulkoisen pelastussuunnitelman toimivuutta. Vuonna 2011 voimaan tullut pelastuslaki edellyttää ulkoisen pelastussuunnitelman laatimista kemikaaliratapihoille. Lisäksi sairaanhoitopiireille tuli vuoden 2013 alussa vastuu ensihoidon järjestämisestä suuronnettomuustilanteessa.