1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jari Tervo herätti henkiin lapsuutensa Rovaniemen

Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

Jari Tervon päässä on Rovaniemen kartta vuodelta 1978, jolloin hän muutti kaupungista. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Jari Tervon Rovaniemi on vuodelta 1978, jolloin hän ylioppilasjuhlien jälkeen lähti maailmalle.

- Kysyn vanhemmiltani, sisareltani ja veljeltäni, milloin tuo rakennus on tuohon tullut. Ja vastaus on yleensä, että noin 25 vuotta sitten. Minun päässäni oleva kartta on pävitetty viimeksi vuonna 1978. Sen jälkeen olen vain käynyt vierailemassa Rovaniemellä, Jari Tervo kertoo.

Kaupunki näyttää siistiltä, hyvin rakennetulta ja tyhjältä

Jari Tervo Rovaniemestä

Tervo saapui Rovaniemelle uusimman romaaninsa Esikoisen julkistamisen alla. Kustantaja WSOY järjesti kiertoajelun Tervon lapsuuden maisemiin, jotka ovat myös romaanin tapahtumapaikkoja. Liikkeelle lähdetään Hirvaskadulta, omakotialueelta, jossa perhe asui isovanhempien yläkerrassa.

- Täällä on liian rehevää ja niin hiljaista ja tyhjää, toisin kuin 70-luvulla.

- Perheemme asui tässä elämäni ensimmäiset kuukaudet. Edelleenkin odotan, että isoäitini Mami tai hänen miehensä Erkki-setä tulisivat kulman takaa, mutta eivät he tule. Kirjaan heidät piti puhaltaa henkiin, jotta heidän kanssaan voi vielä seurustella, Tervo toteaa haikeana.

Korkalovaaran poikia

Vanamokadulla kerrostaloalueella Korkalovaarassa Jari Tervo valpastuu ja innostuu kertomaan lapsuuden ja nuoruuden seikkailuistaan. Samoja tarinoita hän hyödyntää tuoreessa kirjassaan, myös poikavuosien kaverit, naapurit ja opettajat ovat päässeet kansien väliin.

- Tässä talossa oli kerhohuone, joka oli suuri virheinvestointi: sitä käyttivät vain Vinkin Kari ja minä Ruotsin top ten -listan nauhoittamiseen ja kerran vuodessa siellä oli riitaisa yhtiökokous. Suomalaiset ovat ujoja ja riitaisia, eihän niistä kokouksista tahdo tulla mitään, Tervo toteaa.

Korkalovaaran koulun pihalla Tervo polttaa tupakan ja muistelee puukäsitöissä nykertämäänsä rukinlapaa, joka ei ilmeisesti koskaan valmistunut.

- Silloin koululaiset eivät todellakaan tulleet näin sankoin joukoin mopolla kouluun.

Sukellus suvun elämään

Jari Tervon Esikoinen on nuoren pojan päiväkirja, jossa tehdään sukelluksia syvälle suvun historiaan aina 1600-luvulle asti.

- Kerroin vanhemmilleni, että olen tekemässä kirjaa lapsuuden muistoista, ja voi vaikuttaa, että kerron suvun asioita aika yksityiskohtaisesti, mutta minä vain varastan heiltä ja itseltäni. Esikoinen on romaani ja romaanina se kannattaa lukea, se ei ole muistelma, eikä dokumentti.

Miltä tämän päivän Rovaniemi näyttää Jari Tervon silmissä?

- Kaupunki näyttää siistiltä, hyvin rakennetulta ja tyhjältä.

Lisätty 3.6.2014. Esikoinen kuullaan nyt myös Pikkujuttu -radiokuunnelmasarjana Radio Suomen Ajantasassa arkipäivisin klo 10.55 ja uusintana Lapin Radion iltapäivässä klo 16.20. Monologit tulkitsee Aku Hirviniemi. Ohjaus ja tuotanto: Erja Manto, Radioteatteri.