Suoraveloituksen loppuminen hämmentää monia

Monella on hätä siitä, onko e-lasku ainoa vaihtoehto poistuvalle suoraveloitukselle. Tampereella voi opetella e-laskun käyttöä erityisesti eläkeläisille suunnatulla kurssilla.

talous
Verkkopankin uusi maksu -sivusto.
Yle

Suoraveloituksen loppuminen hämmentää monia. Suoraveloituksesta luovutaan Suomessa yhtenäiseen euromaksualueeseen siirtymisen myötä.

Kansallinen suoraveloitus päättyy 31.1.2014. Suoraveloituksen tilalle suositellaan e-laskua.

- Monella on jopa hätä siitä, onko e-lasku ainoa vaihtoehto, kun suoraveloitus loppuu, sanoo ATK Seniorit Mukanetin toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma.

E-lasku ei ole kaikille tuttu

Mukanetti järjestää Tampereella erityisesti eläkeläisten tarpeisiin suunniteltuja kursseja e-laskusta. Lisäksi yhdistys tarjoaa vertaisneuvontaa.

- Vaikka e-laskusta on puhuttu jo jonkin aikaa, kaikille ei ole vielä selvää edes se, mikä e-lasku oikeastaan on, ei edes nuorille, Kortesluoma sanoo.

Mukanetin kurssien osallistujien keski-ikä on 70 vuotta.

- Toisille verkkopankkipalvelu on jo tuttu. Silloin myös e-laskun oppiminen käy nopeasti. Jos verkkopankki on uusi asia, aikaa menee enemmän, Kortesluoma kertoo.

Tekniikka muuttuu ja eläkeläiset sen mukana

Tänä syksynä käynnistyy Mukanetin 14. toimintavuosi. Muutoksia on tullut paljon.

Edelleen on niitä, jotka eivät ole käyttäneet tietokoneen hiirtä.

Eija-Riitta Kortesluoma

- Nykyään eläkkeelle jää paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat työssään olleet kosketuksissa uuteen tekniikkaan. Alussa oli mukana henkilöitä, jotka eivät olleet konekirjoittaneetkaan, Kortesluoma sanoo.

- Mutta edelleen on niitä, jotka eivät ole käyttäneet tietokoneen hiirtä, Kortesluoma sanoo.

Yhdistys toivoo pankkien ymmärtävän, että kasvokkain tapahtuvalle neuvonnalle on tarvetta.

- Joiltakin pankeilta olemme toki saaneet apua tähän, Kortesluoma sanoo.

E-laskulle on vaihtoehtoja

Vaikka e-laskua suositellaan suoraveloituksen tilalle, ainoa vaihtoehto se ei ole. Jos ei käytä verkkopankkia, suoraveloituksen tilalle voi valita suoramaksun.

Suoramaksun sanotaan toimivan yhtä vaivattomasti kuin suoraveloituksenkin.

Suoramaksussa pankki maksaa laskut tililtä asiakkaan toimeksiannon mukaisesti. Laskuttaja lähettää tiedon laskusta asiakkaalle ja laskukopion pankkiin laskunmaksua varten.

Suoramaksun lisäksi laskun voi maksaa jatkossa myös muun muassa maskupalvelussa maksupalvelukuoren avulla, maksuautomaatilla tai pankin konttorissa.