1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musiikin avulla pakkoruotsikin kääntyy iloksi

Kajaanin lukiossa otettiin keskiviikkona osaa keskusteluun pakkoruotsista musiikin kautta. Kansainväliset huipputuottajat Jimmy Westerlund ja Fredrik Furu toivat lukiolle tuulahduksen kielikylpyä ja rautaista musiikkiammattilaisuutta.

kulttuuri
Ruotsin lippu
Yle

Kajaanin lukion musiikkilinjan opiskelijat olivat säveltäneet Dream Academy (siirryt toiseen palveluun) -teemapäivää varten kappaleen.

Tavanomaisten bändi-istrumenttien lisäksi kappaleessa kuullaan kanteletta, viulua, huilua ja saksofonia. Musiikin opettaja Hannu Backmanin mukaan kappaleen sanoitus on ruotsiksi, mikä sopii hyvin, sillä musiikin kieli on universaali.

- Tämä ei todellakaan ole pakkoruotsia, vaan teemme musiikkia ruotsin kielellä. Se on tosi kivaa ja ruotsi sopii hyvin biiseihin. Opiskelijat ovat aivan täpinöissään!, Backman iloitsee.

Dream Academy (siirryt toiseen palveluun) -kiertuetta vetävät Suomene menestyneimpiin musiikin tuottajiin lukeutuvat Jimmy Westerlund (siirryt toiseen palveluun) ja Fredrik Furu (siirryt toiseen palveluun) korostavat, ettei Kajaanissa edes tarvitse puhua pakkoruotsista.

- Tämä on meidän yrityksemme puhua pakkoruotsista käytävää keskustelua vastaan. Emme pidä luentoja tai sano mitä pitää tehdä, vaan tulemme paikalle ja teemme yhdessä, fiilistelemme. Olemme molemmat lähtöisin pieneltä paikkakunnalta ja tiedämme mitä elämässä ja uralla eteenpäin meneminen vaatii. Kieli on todella tärkeä, tätä me yritämme viestittää nyt nuorille, sanoo Furu.

- Hyvän fiiliksen ja hyvän musan kautta avataan ovia sekä kieleen että maailmaan, jatkaa Westerlund.

Fredrik Furu nettisivullaan.
fredrikfuru.com

Westerlund itse asuu nykysin Los Angelesissa ja Furu Tukholmassa.

Kielellä on merkitystä - positiivisesti

Ruotsalaiset ovat valloittaneet musiikkimaailmaa ja menestyneet kansainvälisesti. Westerlundin ruotsalaiset ymmärtävät kielen merkityksen paremmin kuin suomalaiset.

- En minäkään olisi voinut mennä Los Angelesiin, jos en olisi osannut englantia. Se ei vain riitä, että osaat sanoa "Hi, nice car". Tarvitset myös muuta, jotta ovet avautuvat.

- Jos olet valmis tekemään kovaa duunia, niin voit saavuttaa mitä vain. En olisi koskaan uskonut näiden nuorten ikäisenä, että teen töitä esimerkiksiPitbullin (siirryt toiseen palveluun)kanssa, se oli vain kaukainen haave. Mutta kun osaa kielen ja tekee kovaa duunia, niin kaikki on mahdollista, Westerlund kannustaa.

Jimmy Westerlund nettisivullaan.
jimmywesterlund.com

- Ruotsalaiset ovat rohkeampia lähtemään uusiin haasteisiin. Se meidän ehkä pitäisi oppia myös täällä, uskaltaa tehdä uusia juttuja. Ruotsissa on paljon hyvää, mutta niin on myös Kajaanissa, nauraa Furu.

Musiikin opettaja Hannu Backmanin mukaan tuottaja-ammattilaisten vierailu lukiolla antaa tsempin lisäksi käytännön apuja lukion arkeen.

- Nyt näemme miten huippuammattilaiset toimivat. Lukiolla meillä on itselläkin studio, mutta emme osaa tällä tasolla hyödyntää sitä.

"Jennillä on kova draivi"

Dream Academy -kiertue vierailee Kajaanin lukiolla nyt toista kertaa. Molemmat maailmaa nähneet musiikkituottajat kehuvat Kajaanin meininkiä ja kajaanilaisia opiskelijoita.

Tämä ei todellakaan ole pakkoruotsia, vaan teemme musiikkia ruotsin kielellä. Se on tosi kivaa ja ruotsi sopii hyvin biiseihin.

Hannu Backman

Osa opiskelijoista on jopa jäänyt mieleen edelliseltä kiertueelta.

- Jennikin on täällä, hänellä on kova draivi ja hän oli viime vuonna yksi energisimmistä oppilaista koko kiertueella, kertoo Westerlund.

- Jenni on nyt kirjoittanut biisiin tekstin på svenska. Kävimme sen juuri läpi ja treenasimme vähän, siitä tulee hyvä, hehkuttaa puolestaan Furu.

Kajaanin lukiossa toista vuotta musiikkilinjalla opiskelevalle Jenni Lappalaiselle kehut kovasta draivista ovat mieleisiä. Hän on opiskellut viulun soittoa seitsemän vuotta, mutta tuntee laulamisen olevan lähinnä sydäntään.

- Olen ehdottomasti myös kieli-ihmisiä, opiskelen saksaa, englantia ja ruotsia. Oli hieno kokemus päästä kirjoittamaan tekstiä ruotsiksi, vaikka aluksi se tietenkin oli sanakirjan kanssa katsomista. Se miten ruotsin kielellä voi ilmaista tunteita tekstissä, oli hieno kokemus.

Jenni on nyt kirjoittanut biisiin tekstin på svenska. Kävimme sen juuri läpi ja treenasimme vähän, siitä tulee hyvä.

Fredrik Furu

- Tämä on myös ensimmäinen laulu, jonka olen koskaan kirjoittanut, joten kokemus oli todella magee, Lappalainen hehkuttaa.

Myös vapaaehtoisesti teemapäivän musiikkikurssin valinneet Anni Leinonen ja Elli Immonen pitävät Dream Academya hienona mahdollisuutena ilmaista itseään.

- On hienoa päästä tekemisiin huippuammattilaisten kanssa. On huikeaa, että tällaisia tyyppejä tulee pohjoiseen ja Kajaaniin asti, lukiolaiset vakuuttavat lähes yhdestä suusta.

Lue seuraavaksi