1. yle.fi
  2. Uutiset

Upea työ toi kultaa kultasepälle

Nuorten kultaseppien PM-kisa oli Suomelle mannaa: voiton lisäksi tuomisina oli pronssia. Alan opiskelijat, helsinkiläinen Niko Vakkuri ja porvoolainen Ester Eriksson, suoriutuivat vaativasta työstä murto-osassa siitä ajasta, jonka ammattilainen siihen käyttäisi.

Kotimaan uutiset
Niko Vakkuri voitti nuorten kultaseppien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun.
Niko Vakkuri voitti nuorten kultaseppien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun.Annamari Iranto / Ylen aikainen

Tanskassa järjestetty nuorten kultaseppien Pohjoismaiden mestaruuskilpailu oli menestys kummallekin Suomea edustaneelle opiskelijalle. Voittajaksi selviytyi helsinkiläinen Niko Vakkuri ja kolmanneksi sijoittui porvoolainen Ester Eriksson. Hopeasija meni isäntämaan edustajalle.

Niko Vakkuri arvelee, että voitto irtosi mittojen osalta pikkutarkalla työllä.

- Esterin työ oli minusta jotenkin kauniimpi, mutta ehkä se, että onnistuin tekemään niin mittatarkkaa työtä, oli avain voittoon.

Kilpailutyönä nuorten seppien piti valmistaa kultainen rintakoru, joka esittää veturin pyöriä. Eikä vain esitä: pyörät ja niiden välissä kulkeva akseli liikkuvat.

Kilpailijoiden saamat piirustukset olivat 25-sivuiset – tanskalaisine selityksineen. Valmis koru painaa 18 grammaa ja on noin neljä senttimetriä leveä ja kahden sentin korkuinen. Ohjeiden mittatarkkuus ulottui millin kymmenesosiin, kertoo Vakkuri. Se näkyy valmiissa työssäkin: esimerkiksi pikkuruisia pyörien sokkia ei huonompinäköinen tahdo paljaalla silmällä edes erottaa.

Ammattilainenkin ihailee

Kilpailussa oli yhteensä kymmenen osanottajaa, kaksi kustakin Pohjoismaasta. Aikaa työlle oli 22 tuntia kolmen päivän aikana. Vaikka työtä oli kiva tehdä, aikataulu stressasi, sanovat niin Ester kuin Nikokin.

- Tietääkseni määräajassa tuli vain neljä työtä täysin valmiiksi, kertoo Niko Vakkuri.

Ester Eriksson suorittaa ammattitutkintoaan oppisopimuksella ja Niko Vakkurikin on tehnyt ison osan opinnoistaan työssäoppimisena. Opinahjo molempien taustalla on koulutuskeskus Salpaus Lahdessa.

- Nikon työ on kyllä todella hieno, ihailee oppipoikaa kultaseppä Tuija Räsänen helsinkiläisestä R. Niemisen kultasepänliikkeestä.

- Normaalisti tuollaista ei todellakaan tehtäisi noin lyhyessä ajassa, vaan siihen menisi helposti kaksi tai neljäkin viikkoa, Räsänen sanoo.

Oma mallisto tulevaisuuden haaveena

Niko Vakkuri on työssäoppimisjaksoillaan päässyt tekemään kaikkia kultasepän töitä. Voitokas työ ja diplomi koristavat nyt kultasepänliike R. Niemisen ikkunaa. Varsinainen mestari, kultaseppä Raimo Nieminen ei vielä ole keskustellut Nikon kanssa jatkosta, työllistämisestä.

23-vuotias Vakkuri myöntääkin, että leipä voi kultasepällä olla tiukassa. Toivoa silti on.

- Pitää vain löytää se oma juttu, jotain, millä pääsee yleisön suosioon, Vakkuri visioi.

Omaa nimeä kantava mallisto, joka komeilisi maailmantähtien dekolteeta koristamassa, kelpaisi tietysti mainiosti nuorelle tekijälle. Josta piti tulla lentäjä.

- Lentäjäksi halusin, koska he pääsevät eläkkeelle 45-vuotiaina. Sitten olisin voinut ruveta kultasepäksi.

- Nyt skippasin sen lentäjävaiheen, eli minusta tuli suoraan kultaseppä, Niko nauraa.

Lue seuraavaksi