1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tanssinopettaja: "Hyvä tanssija ei ole koskaan yksin"

Moni mies lähtee nihkeästi tanssikurssille, tai ylipäätään tansseihin. Niinpä miesten vähyys vaivaakin seuratanssimaailmaa. Joensuuhun on perustettu uusi tanssiseura, jonka tavoitteena on myös miesten aktivointi tanssin harrastajiksi.

ilmiöt
Tanssia voi vaikka villasukat jalassa
"Tanssia voi vaikka villasukat jalassa", sanovat tanssinopettajat.Jukka Vuorinen

Kesällä Joensuuhun perustettu Tanssiseura PoKaTa aikoo toiminnassaan paneutua kaikentasoisiin tanssijoihin. Alkeiskurssi on luonteeltaan sellainen, että liikkeelle lähdetään kävelystä ja edetään pikkuhiljaa tanssiaskeliin. Edistyneemmät tanssijat harjoittelevat omissa ryhmissään, joten kenenkään ei tarvitsee tuntea itseään toista huonommaksi.

Miehiä kaivataan mukaan

Pitkän linjan tanssikouluttajat ovat jo vuosia havainneet miesten vähyyden tanssikursseilla ja tanssilavoilla. Näin siitäkin huolimatta, että yleensä kursseille ei tarvitse tulla naisparin kanssa, tai omata edes tanssin alkeita.

Liperiläinen tanssinopettaja Osmo Oinonen löytää miehille useitakin perusteita aloittaa seuratanssiharrastus:

- Hyvä tanssija ei ole koskaan yksin, vaan on suosittu ikään ja ulkonäköön katsomatta. Näyttää siltä, että miehet eivät ymmärrä millainen maailma seuratanssin myötä avautuu kenelle tahansa.

Hyvä tanssija ei ole koskaan yksin

Osmo Oinonen

- Yksinäisyys on tämän päivän kansantauti. Tanssin harrastajaksi ryhtymällä sen saa nopeasti poistumaan, muistuttaa Oinonen.

Miehillä tuntuu olevan naisia huomattavasti korkeammat vaatimukset itselleen. Jos tanssi ei heti suju toivotulla tavalla, halutaan luovuttaa. Miehet voivat Oinosen mielestä myös yksinkertaisesti olla ujoja astelemaan tanssilattialle. Alkutaipaleen jälkeen sitten usein tanssikärpänen iskee myös mieheen, vaikka aktivointi harrastukseen lepääkin naisten harteilla.

Osmo Oinonen muistuttaa siitä, tanssi harrastuksena on myös merkittävä kuntoilumuoto.

Seuratanssinopetusta kokemuksella

Joensuulaisseura ei ole lähtenyt liikkeelle heppoisin eväin. Ohjaajat ovat saaneet tehtäväänsä alan koulutuksen ja monella on tanssikokemusta useammaltakin vuosikymmeneltä.

Myös seniori-ikäisille on mahdollista antaa erikseen räätälöityä opastusta omassa ryhmässään.

Tanssinopetuksessa ei korosteta suorittamista vaan onnistumista virheiden kautta.

Lue seuraavaksi