Onko ihmisarvo ostettavissa?

Pohjoiskarjalaisen ihmisarvopäivän kysymyksenasettelu on tänä vuonna sangen raadollinen. Missä määrin ja miten ihmisen oman arvon tuntemusta määrittelee raha, sen mukanaan tuoma ulkokuori, sen mukanaan tuoma kyky saada tavaroita, palveluja. Voidaanko ihmisarvoa paitsi ostaa, myös myydä.

ihmisarvo
Ihmisarvosta kirjoitettuja ajatuslappuja pyykkinaruilla.
Ihmisarvopäivän teltan katossa Joensuussa roikkui ajatuslappuja muun muassa siitä, mitkä asiat lisäävät arvon tunnetta. Tarja Oinonen / Yle

- Monessa paikassa tuijotetaan ihmisen pukeutumiseen. Hienot ihmiset saavat parempaa palvelua.

Kokemus on henkilöltä, joka piipahti Joensuun torilla ihmisarvopäivässä. Kahdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma kiertää ensimmäistä kertaa ympäri maakuntaa, tiistaina kiertue oli Kiteellä, keskiviikkona Joensuussa ja torstaina vuorossa on Nurmes. Toripäivien yksi keskeinen osa oli tapahtumaan osallistuneiden kirjaamat ajatukset ihmisarvosta.

- Vastaukset osoittavat hyvin selvästi, että se, joka tukee ihmisarvoa, tulee läheltä. Siihen kuuluvat perhe, lapset, läheiset ihmiset, ystävällinen kohtelu, kaikki tällaiset hyvin pienet asiat, summaa Kiteen toritapahtumasta saatuja mietteitä työttömien neuvoja Lea Vallius.

Ei ole ihmisarvoista elämää, jos joutuu laskemaan jokaista penniä.

Lea Vallius

- Sitten taas, mikä nakertaa ihmisarvoa liittyy paljon yhteiskuntaan muuten ja niihin käytäntöihin, mitä yhteiskunnassa on. Kuten terveydenhuoltopalvelut ja niiden huono saatavuus ja epätasa-arvoinen kohtelu.

Rahattoman ihmisarvo tiukassa

Työelämässä ihmisarvoa nakertaa työttömyys ja työn hakemiseen liittyvät ikäkysymykset. Työttömien neuvojana Lea Vallius on törmännyt tapauksiin, joissa vasta hieman yli neljäkymmentävuotias henkilö on kokenut joutuneensa ikärasismin runtelemaksi.

- Kyllä minä lähtisin siitä, että pitäisi ensin saada töitä näille edes siihen eläkeikään asti, mikä nyt on. Ja sitten vasta, kun nämä asiat ovat järjestyksessä, sitten lähdettäisiin miettimään, nostetaanko eläkeikää.

- Tämä kuilu hyvinvoivien ja huonosti voivien välillä on tässä vuosien saatossa kasvanut. Minun mielestä ei ole ihmisarvoista elämää, jos joutuu laskemaan jokaista penniä, mihin tämäkin riittää ja mitä minä tänä päivänä ostan, että saisin syödäkseni.

Rahattomuus voi muodostua myös riidaksi perheen sisällä. Perheen, joka on ihmisarvolle usein se paras tuki.

Maakunnallisen ihmisarvopäivän takana ovat Pohjois-Karjalan Työttömien Yhdistysten Toimintajärjestö, Aktiiviset työtähakevat, evankelisluterilaiset seurakunnat, Kotikartanoyhdistys ja Soroppi.