Kaupunkien yhteinen lippuhässäkkä uhkaa Lahden joukkoliikennettä

Parinkymmenen kaupungin yhteisen lippu- ja maksujärjestelmän viivästyminen saattaa aiheuttaa ongelmia Lahden seudun joukkoliikenteen järjestämiseen. Epäselvyys saattaa karkottaa liikennöistijät syksyn tarjouskilvasta.

liikenne
Busseja Lahden Vapaudenkadulla.
Hanna Lumme / Yle

Lahden seudulla on tarkoitus syksyn aikana kilpailuttaa joukkoliikenne, ja uuden liikennejärjestelyn on määrä tulla käyttöön ensi vuoden heinäkuussa.

Kaupunkien yhteisen lippujärjestelmän oli määrä olla valmiina saman aikaisesti ensi vuonna Lahden seudun kuntien uusien joukkoliikennejärjestelyjen kanssa.

- Jos epäselvyys jatkuu, se voi karkottaa liikennöitsijöitä syksyn tarjouskilvasta. Nyt olisi kiire saada selvyys valtakunnalliseen joukkoliikenneyhteistyöhön, jotta paikallinen kilpailutus onnistuisi, arvioi Lahden joukkoliikennelogistikko Timo Talikainen.

Talikaisen mukaan tarkoituksena on nyt tehdä uuteen lippujärjestelmään siirtyminen niin, että nykyinen lippusysteemi jää vielä voimaan ensi kesänä liikenteen järjestämistavan muuttuessa. Uusi lippujärjestelmä otettaisiin käyttöön vasta, kun kaupunkien välinen lippuyhteistyö saadaan käyttöön.

Kaupunkien yhteisen lippu- ja maksujärjestelmäpalvelun hankintaa viivytti Matkahuolto Oy:n markkinaoikeuteen tekemä valitus, jonka oikeus kuitenkin hylkäsi keväällä.