Pieni lappilainen kylä käänsi ennusteet nurin - Raanujärveltä loppuivat myytävät tontit

Ylitornion Raanujärven kylässä ponnistellaan lappilaisittain harvinaisen ongelman kanssa. Rovaniemeltä noin 50 kilometriä Pellon suuntaan sijaitsevaan kylään olisi enemmän muuttajia, kuin mitä pystytään vastaanottamaan. Taloja ja tontteja ei ole kaupan. Raanujärven houkuttimena ovat toimivat palvelut kuten koulu, päiväkoti ja kauppa. Kyläyhdistys tekee kaikkensa, jotta 200 hengen kylään saataisiin lisää asuntoja.

Kotimaa
Saaret heijastuvat järvestä
Aurinko nousemassa koillisesta Raanujärvellä.Eelis Pulkkinen
Antti-Jussi Yliharju

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Hyöky on itsekin muuttanut Raanujärvelle perheineen muutama vuosi sitten. Riikan mukaan tiedusteluja ostettavista kohteista tulee jatkuvasti. Nyt vetoapua haetaan Ylitornion kunnalta.

- Kunta tekee aktiivisesti töitä, jotta yksityiset möisivät tontteja kunnalle. Sitten kunta voisi kaavoittaa ne asuinkäyttöön ja myydä edelleen halukkaille. On ikävää kun joutuu sanomaan innokkaalle lapsiperheelle, että nyt ei ole mitään tarjolla, toteaa Riikka Hyöky.

Raanujärven koulukin oli lakkauttamisuhan alla muutama vuosi sitten, mutta nyt koululaisia on 16 ja päiväkodissa on 12 lasta. Hyvien palvelujen lisäksi Raanujärven houkuttimena on kaunis järvimaisema ja kohtuullinen matka Rovaniemelle kauppoihin ja töihin.

Kylään nousee ainutlaatuinen eko-talo

Yksi onnekkaista kylään muuttaneista perheistä on Antti-Jussi ja Katsumi Yliharju lapsineen. He olivat pitkään haaveilleet luonnonläheisestä elämästä ja nyt haave ekologisesta elämäntavasta on toteutumassa. Kauniille mäntykankaalle on ajettu hiekkapenkka, johon nousee kierrätystavarasta rakennettava, täysin omavarainen hirsitalo.

- Olen hankkinut vanhan hirsikehikon, joka nostetaan graniittikivien päälle. Hirsiin tulee rappaus savi-olki seoksesta. Savi tulee Raanujärven rannasta. Energia omavaraisuus tulee omasta tuulivoimalasta ja aurinkopaneeleista. Tontilla on oma kaivo ja odottelen juuri tuloksia veden ruostepitoisuudesta. Katolle tulee turvetta eli kunttaa tästä läheltä. Saamme mustikat omalta katolta, sanoo Antti-Jussi.

Lapin ammattikorkeakoulu on mukana rakennusprojektissa. Tutkimuskohteena ovat rakentamisessa käytettävät kierrätysmateriaalit ja energiaomavaraisuus.

- Näin pohjoisessa ei ole kokemusta, miten savi-olkiseos toimii. Koulua kiinnostaa myös toteutuuko sähkö-omavaraisuus. Saa nähdä, miten paljon aurinkopaneelit pystyvät keräämään energiaa. Odotan innolla tutkimustuloksia, sanoo Antti-Jussi.

Rakentajalle itselleen tärkeintä on tehdä terve talo.

- Olen kauhulla seurannut julkisen rakentamisen tuloksia. Muutaman vuoden sisällä rakentamisesta löytyy homeongelmia. En halua asua talossa joka on vaarallinen asukkaille. Minusta tämä rakentamistapa on tulevaisuutta tai paluuta entiseen, hyvään rakentamiseen. Omalla rakentamisella haluan kunnioittaa tätä paikkaa ja vähentää turhaa kuluttamista kerrättämällä kaiken mahdollisen.