"Syyrian tilanne muistuttaa Irakia kymmenen vuotta sitten"

Britannia ja Ranska ovat tukeneet Yhdysvaltain aikeita iskeä Syyriaan. Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen ei kuitenkaan pidä varmana, että länsivallat iskisivät Syyriaan lähipäivinä.

Ari Kerkkänen. Kuva: Meeri Koutaniemi

Muun muassa Yhdysvallat, Britannia ja Ranska pitävät kansainvälistä väliintuloa aiheellisena, jos väitteet kemiallisten aseiden käytöstä osoittautuvat todeksi.

Yhdysvallat on vakuuttunut, että juuri presidentti Bashar al-Assadin johto on vastuussa kemiallisella aseella tehdystä hyökkäyksestä.

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen pitää erikoisena sitä, että al-Assadin hallinto olisi päättänyt käyttää kemiallisia aseita juuri silloin, kun YK on maassa tutkimassa väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä.

- Täysin käsittämätöntä, ei mitään logiikkaa, Kerkkänen sanoi Yle Uutisille.

- Tästä syystä on olemassa mahdollisuus, ettei iskulla ole ollut itsensä al-Assadin siunausta vaan se on tehty jonkun armeijan johtoon kuuluvan toimesta - olipa se sitten hänen perhepiiriään tai kuka tahansa.

Syyrian tilanteessa on Kerkkäsen mukaan elementtejä, jotka muistuttavat länsivaltojen Irakiin reilu kymmenen vuotta sitten tekemää iskua, mikä johti maassa anarkiaan ja al-Qaidan levimiseen.

- Samat pelottavat näkymät ovat tavallaan edessä Syyriassa, mikäli sinne tehdään hätiköiden tällainen rankaisuisku.

Koko Lähi-itä vaarassa

Syyrian johto, Venäjä ja Kiina ovat varoittaneet mahdollisen iskun seurauksista. Syyrian ulkoministeri varoitti länsimaita sanomalla, että maalla on sellaisia keinoja puolustautua, jotka hämmästyttäisivät maailmaa. Iranin puolustusministerin mukaan sotilaallinen isku Syyriaan horjuttaisi koko alueen turvallisuutta ja vakautta.

Kerkkänen on samaa mieltä.

- Kyllä suurimmassa vaaravyöhykkeessä ovat ennen kaikkea Israel ja Libanon. Mikäli Syyria turvautuu jonkinlaisiin vastatoimiin kostohyökkäyksin, ne kohdistuvat todennäköisimmin joko suoraan Israelia vastaan tai sitten Hizbollahin kautta Libanonista Israelia vastaan.

Jos Syyria käyttäisi ohjuksia suoraan Israelia vastaan, niin maa ei voisi olla vastaamatta tähän. Silloin konflikti eskaloituisi ja koston kierre olisi valmis.

- Yhdysvalloilla ja erityisesti Britannialla ja Ranskalla on kyllä kovat panokset pelissä ja riskit ovat äärimmäisen suuret.

Sotilaallinen puuttuminen vaikeuttaisi entisestään myös diplomaattisen ja poliittisen ratkaisun löytymistä Syyrian tilanteeseen.