Hyppää sisältöön

Kivinokan rakennussuunnitelmat hämmästyttävät kaupunkilaisia

Helsingin kaupungin ehdotukset Kivinokan kehittämiseksi hämmästyttävät helsinkiläisiä. Kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa yhtenä vaihtoehtona Kivinokkaan jopa 12 000 ihmisen asuinaluetta. Kivinokka on monien helsinkiläisten tärkein ulkoilu- ja mökkeilyalue.

Kokkoa kasataan Kivinokan juhannusjuhlaa varten. Kuva: YLE/Juha Kivioja

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut kolme maankäyttövaihtoehtoa Herttoniemen kupeessa sijaitsevalle Kivinokan alueelle. Kivinokkaan esitetään sekä 4000:n että 12 000:n ihmisen asuinaluetta. Kolmas vaihtoehto on nykyisen virkistyskäytön jatkaminen.

Mökkiläisille ja ulkoilijoille rakentamisvaihtoehdot kuulostavat hurjilta. Kivinokkalaiset ry:n puheenjohtaja Katariina Pyysalo sanoo, että jo neljän tuhannen ihmisen asuinalue veisi ulkoilumahdollisuuden tuhansilta helsinkiläisiltä.

- Silloin Kivinokka on jo menetetty siitä, mitä se on tällä hetkellä ja miten sitä voitaisiin kehittää virkistyslomailualueena. Tällä hetkellä siellä käy valtavasti esimerkiksi lenkkeilijöitä ja perhepäivähoitajia lasten kanssa, ja sitten heillä ei olisi mitään paikkaa mihin mennä. Ja mihin menee lepakot, linnusto ja mitä käy aarnimetsälle, Pyysalo ihmettelee.

Kivinokan mökkikauppa käy yhä vilkkaana

Mökkiläiset kannattavatkin virkistyskäytön jatkamista. Kaupungin ehdotuksessa se tarkoittaisi myös kesämökkitoiminnan lisäämistä. Pyysalon mukaan 800:n mökin niemeen mahtuisi vielä joitain kymmeniä mökkejä ilman että alue muuttuisi liian ahtaaksi.

- Sitten jos siellä on se 12 000 asukasta, alue on jo niin tiiviisti rakennettua, että voi nähdä mitä naapuri syö aamiaiseksi, Pyysalo sanoo.

Kivinokkalaiset ry:ssä uskotaan kuitenkin kaupunkilaisten äänen voittavan. Kivinokan epävarma tulevaisuus ei ole ainakaan hiljentänyt mökkikauppaa.

- Tuntuu, että kyllä mökkeilijätkin uskovat, että alue pysyy entisellään. Viime aikoina on tehty paljon uusia mökkikauppoja, mikä kertoo vain siitä että luotetaan tulevaisuuteen, Pyysalo huomauttaa.

- Tässä on jo niin pitkään odotettu päätöksiä kaupungilta, että aluettakin pitäisi pian päästä kehittämään.Osa sanoo, että alue on jo ränsistynyt, kun sitä ei ole voitu hoitaa eikä uusia mökkejä ole voitu rakentaa.

Helsingin kaupunki tutkii kolmea maankäytönvaihtoehtoa syyskuun aikana. Kaupunkisuunnitteluviraston vaihtoehdot ovat nähtävillä syyskuun ajan. Kivinokan suunnittelusta järjestetään keskustelutilaisuus maanantaina 16.9.

.
.