Äidinmaidonkorvike ei ole koskaan tarjouksessa

Kauppojen alennuskupongit eivät koske tupakka- tai alkoholituotteita. Keltolistalla on myös äidinmaidonkorvike. Laki kieltää myös äidinmaidonkorvikkeen mainostamisen lehdissä ja televisiossa.

Kotimaa
Tuttipullo vauvanvaatteiden päällä
Yle

Aikaisemmin äidinmaidonkorvikkeesta saatettiin puhua vastikkeena. Nykyään lakikin määrää, ettei korvikkeita koskevissa esitteissä saa luoda mielikuvaa, että pulloruokinta olisi yhtä hyvää kuin rintaruokinta.

- Äidinmaidonkorvike-termi otettiin käyttöön, koska pulloruokinnan haluttiin korostaa olevan vaihtoehto vain silloin, jos imetys ei onnistu. Täysimetystä pidetään riittävänä ravintona alle puolivuotiaalle vauvalle, THL:n erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen kertoo.

Vaikka todellisuudessa suositus täysimetyksestä toteutuu vain harvoissa suomalaisperheissä, äidinmaidonkorvikkeiden käyttöä pyritään rajoittamaan lainsäädännön avulla.

Äidinmaidonkorvikkeita ei saa esimerkiksi mainostaa sanoma- ja aikakauslehdissä tai televisiossa.

- Koko lainsäädännön taustalla on se, että halutaan edistää pikkulapsen parasta ruokailua eli imetystä. Markkinointiin liittyvät säädökset ovat yksi tapa tehdä itsestään selväksi se, että imetys on kaikista edullisin, paras ja helpoin tapa, perustelee Ovaskainen.

Kyllä neuvolan työntekijät ymmärtävät erinomaisen hyvin tilanteet, joissa imetys ei onnistu.

Marja-Leena Ovaskainen

Muualla maailmassa rintaruokintaa suositaan ennen kaikkea hygieniasyistä. Euroopassa ja Suomessa se on tapa turvata mahdollisimman hyvä ravitsemus pienelle vauvalle.

Imetyksen mahdollisuus nähdään niin positiivisena asiana, ettei korvikkeita, haluta tuputtaa sattumanvaraisella mainostamisella.

- On otettu ikään kuin kaikki keinot käyttöön. Mutta kyllä neuvolan työntekijät ymmärtävät erinomaisen hyvin tilanteet, joissa imetys ei onnistu. Silloin äidille tarjotaan kaikki mahdollinen tieto korvikkeen valinnasta.

Korviketta ei saa myöskään myydä alennettuun hintaan.

- Hinta on tekijä, joka panee harkitsemaan sitä, että entäs jos kuitenkin jatkaisin imetystä. Imetyksen keskeyttäminen on tyypillisempää nuorille äideille, joiden tulotaso on kaikista pienin, Ovaskainen huomauttaa.