Ylilääkäri: Päivystykseen lähetetään liian helposti Kouvolassa

Pohjois-Kymen sairaalan ylilääkärin mukaan Kouvolan vanhustenhoidolla on iso ongelma, joka kuormittaa kaupungin terveydenhuoltoa. Hoiva-asumisen johtaja kiistää väitteen.

Kotimaa
Terveysasema, päivystys
YLE / Raine Martikainen

Pohjois-Kymen sairaalan ylilääkärin Kalevi Karjalaisen mielestä vanhusten palveluyksiköt lähettävät asukkaitaan sairaalapäivystykseen heppoisin perustein.

- Kouvolan vanhustenhoidolla on iso ongelma, palvelutalojen lääkäripalvelut eivät toimi, Karjalainen sanoo.

Ylilääkärin mukaan sairaalan päivystykseen tulee paljon potilaita, joiden vaivat olisi voitu hoitaa kotikonstein myös omassa yksikössä.

- He jäävät usein osastolle ja hoidettavia potilaita joudutaan kuljettamaan keskussairaalaan. Tällä hetkellä POKSissa vuodepaikkaa odottaa 30 potilasta ja osastolla on saman verran niitä, jotka odottavat terveyskeskuspaikkaa. Kun paikat loppuvat, potilas lähetetään keskussairaalaan, ja se maksaa, Karjalainen kertoo.

Päivystyskäynnit lisäävät ruuhkaa ja tulevat kalliiksi.

Kouvolan hoiva-asumisen johtaja Mervi Takala ei allekirjoita Karjalaisen väitteitä. Takalan mukaan turhia päivystyskäyntejä on, mutta ei kovin usein.

- Kokematon, nuori lähihoitaja voi lähettää helpommin ja hänen pitääkin, Takala sanoo.

Ongelma on tuttu myös Kymenlaakson keskussairaalassa. Johtajaylilääkäri Ermo Haaviston mukaan yhteiset ohjeet äkillisen yleistilan laskun tunnistamiseen ovat vähentäneet tapauksia.