Huonot renkaat selittäjänä joka seitsemännessä kuolonkolarissa

Tutkimuksissa renkaisiin liittyvää puutetta ei automaattisesti pidetä liikenneonnettomuuden selittäjänä.

Kotimaa
Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Huonot tai sopimattomat renkaat ovat merkittävin ajoneuvon aiheuttama riskitekijä liikenteessä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen renkaat ovat olleet osasyynä lähes 15 prosentissa henkilö- tai pakettiauton aiheuttamista kuolonkolareista. Tiedot ilmenevät Liikennevakuutuskeskuksen onnettomuustietokannasta.

Henkilö- ja pakettiautoilla on 2000-luvulla aiheutettu yhteensä 2 647 kuolonkolaria, joista 393:ssa onnettomuus johtui osittain vääränlaisista renkaista. Renkaiden aiheuttamissa onnettomuuksissa kuoli kaikkiaan 471 ja vammautui vakavasti 151 ihmistä.

Yleisin rengasongelmien lähde on tavallisesti huonokuntoiset renkaat. Toiseksi tavallisinta on, että autossa on joko kokonaan epäsopivat renkaat tai sitten vääränlaiset kumit vuodenaikaan nähden. Toisinaan rengasonnettomuuksia aiheuttavat myös väärät rengaspaineet.

Liikenneonnettomuuksien tutkintalautakunnat tutkivat kaikki kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet Manner-Suomessa. Tutkimuksissa renkaisiin liittyvää puutetta ei automaattisesti pidetä onnettomuuden selittäjänä. Riskitekijäksi renkaat arvioidaan vain silloin, kun niiden katsotaan vaikuttaneet onnettomuuden syntyyn.