1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Velkakierteet vievät nyt monelta kodin

Ulosmitattavaa velkaa on usein monelle taholle. Ulosottoviraston myytäväksi päätyy myös arvoasuntoja.

talous
Nainen katsoo ikkunasta avautuvaa merimaisemaa.
Yle

Asuntojen pakkohuutokaupat ja -myynnit ovat lähes tuplaantuneet Päijät-Hämeessä viime vuodesta.

Ulosottovirasto on tänä vuonna myynyt tai huutokaupannut 63 asunto-osaketta ja kiinteistöä, kun vuotta aiemmin vastaavaan ajankohtaan mennessä luku oli 35.

Asuntojen pakkomyynnit johtuvat yhä enemmän muista kuin vain rästiin jääneistä asuntolainoista. Usein velkaa on kertynyt monesta eri lähteestä, muun muassa pikavipeistä, kertoo johtava kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö Päijät-Hämeen ulosottovirastosta.

- Yhdellä ihmisellä voi olla pikavippejä kymmenistä eri firmoista. Velat ovat myös isompia kuin aiemmin.

Pakkohuutokauppaan tai muutoin ulosoton vuoksi myyntiin on alkanut tulla myös arvokkaita, satojen tuhansien eurojen arvoisia koteja.

Riitatilanteita harvoin

Kun raha-asiat ovat niin solmussa, että ulosottovirasto puuttuu asiaan ja ääritilanteessa ulosmittaa ihmisen asunnon, asiointi velallisen kanssa sujuu yleensä sopuisasti.

Vain harvoin tulee vastaan ikäviä tilanteita, joissa joku laittaisi kunnolla hanttiin.

Jarmo Kivistö

Johtava kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö sanoo, että usein ihmisellä on jo ennen kodin pakkomyyntiä takanaan esimerkiksi monia neuvotteluja pankin kanssa. Omiin rahavaikeuksiin on havahduttu.

- Ulosotto on päätepiste, johon mennessä omat ajatukset on käyty läpi. Vain harvoin tulee vastaan ikäviä tilanteita, joissa joku laittaisi kunnolla hanttiin. Velkaa on usein niin monelta taholta, että ihminen tajuaa itsekin, ettei näin voi jatkua.

Lue seuraavaksi