1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Digikorut tekevät vahvasti tuloaan markkinoille

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu ovat mukana hankkeessa, jossa kehitetään digikoruja ja tutkitaan miten niiden ympärille saadaan liiketoimintaa.

Kotimaan uutiset
Kulunvalvontasormus
Katso uutisjuttu aiheesta.

Korumuotoilija Ivary Vimm esittelee tekemiään koruja. Kyse ei ole mistä tahansa korusta, vaan teoksesta, jonka sisällä on muun muassa led-valoja ja mikropiirejä.

- Nämä ovat valokoruja, 3D-tulostettuja. Tarkoitus olisi, että päivänvalossa ne toimisivat perinteisenä koruna, ja illalla pystyisi korun luonnetta totaalisesti muuttamaan värien avulla, Vimm kertoo.

Materiaalina on käytetty hopeaa, koska näin koruun saadaan Vimmin mukaan jalometallin kiilto ja loisto.

Valokoru
Yle

- Se tuo enemmän arvokasta olemusta.

Tekniikaltaan digikorut ovat varsin monimuotoisia. Ivory Vimmin mukaan aurinkokennojakin voi käyttää digikoruissa.

- Se on todella potentiaalinen systeemi. Myös liike- ja lämpöenergian käyttöä on ajateltu. Se tuottaisi itse energian, jonka se tarvitsee.

Sormus ja sykemittari yhdessä

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu ovat kehittämässä digikoruja, joita voitaisiin hyödyntää visuaalisesti sekä toiminnallisesti.

Ajatuksena on luoda esimerkiksi sormus tai solmioneula, joka toimisi kulunvalvontasiruna tai sykemittarina.

Sveitsiläisen pankkialan yhtiön Credit Suissen tekemän tutkimuksen mukaan päälle puettavan älytekniikan markkinat kasvavat 3–5 vuodessa muutamasta miljardista dollarista 30–50 miljardiin dollariin.

Lue seuraavaksi