1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptin hallitus perui aikeet kieltää Muslimiveljeskunta

Väliaikaishallituksen pääministeri esitti reilu viikko sitten, että Muslimiveljeskunta kiellettäisiin.

Egyptin kriisi
Egyptin väliaikaisen hallituksen pääministeri Hazem el-Beblawi
Väliaikaisen hallituksen pääministeri Hazem el-BeblawiEpa / Stringer

Egyptin väliaikaisen hallituksen pääministeri Hazem el-Beblawi pyörtää ehdotuksensa Muslimiveljeskunnan kieltämisestä. El-Beblawi esitti reilu viikko sitten Muslimiveljeskunnan kieltämistä ja hajottamista.

Nyt el-Beblawi sanoo, että Muslimiveljeskuntaa ei pidä kieltää tai sulkea poliittisen päätöksenteon ulkopuolelle. Pääministerin täyskäännös on herättänyt spekulaatiot väliaikaishallinnon pyrkimyksistä löytää kriisiin poliittinen ratkaisu.

Valtion television MENA:n haastattelussa el-Beblawi ilmoitti hallituksen tarkkailevan Muslimiveljeskuntaa ja sen poliittista siipeä. Hän totesi, että Muslimiveljeskunnan jäsenten toiminta määrittää järjestön kohtalon.

Vuonna 1928 perustettu Muslimiveljeskunta oli vuosikymmenten ajan kielletty Egyptissä. Maan sotilashallinto hajotti sen vuonna 1954 ja järjestö pysyi laittomana Hosni Mubarakin hallinnon aikakaudella. Muslimiveljeskunta rekisteriöitiin kansalaisjärjestöksi tämän vuoden maaliskuussa. Muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeus -puolue perustettiin heti kansannousun jälkeen vuonna 2011.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi