YK:n turvallisuusneuvosto ei löydä ratkaisua Syyrian tilanteeseen

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän jatkuva vastustus asettaa kyseenalaiseksi turvallisuusneuvoston mahdollisuuden puuttua Syyrian konfliktiin.

Yhdysvaltojen mukaan YK:n turvallisuusneuvosto ei ole päässyt eteenpäin Syyria-päätöslauselman kanssa. Yhdysvallat syyttää jumiutuneesta tilanteesta Venäjää, joka estää kaikki neuvoston toimet tuomita Syyria väitetyt myrkkykaasuiskut.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mielestä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto piilottelee turvallisuusneuvoston toimilta Venäjän takana. Sisäministeriön tiedottaja Marie Harf totesi tiedotustilaisuudessa, että Venäjän toimet nostavat esille kysymyksen siitä, onko turvallisuusneuvosto tehokas keino puuttua kaksi vuotta kestäneeseen konfliktiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on aikaisemmin ilmoittanut Britannian ulkoministerille William Haguelle, että turvallisuusneuvoston ei pidä harkita päätöslauselmaa ennen kuin epäilyt kemiallisten aseiden käytöstä on selvitetty. Britannian hallitus julkaisi myöhemmin esityksen, jossa todetaan, ettei Britannia osallistu sotilaallisiin toimiin Syyriaa vastaan ennen kuin kemiallisten aseiden käytöstä on todisteita.