1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän verkossa

Venäjän verkossa: Kaikkien äitien ystävä

Heinäkuussa ratkesi yksi surkeimmista Suomen ja Venäjän välisistä lapsikiistoista. Helsingin hallinto-oikeus päätti sijoittaa venäläissyntyisen vantaalaisäidin lapset sijaisperheisiin, koska oikeudelle toimitettujen lääketieteellisten asiakirjojen mukaan lasten äiti sairastaa skitsofreniaa. Venäläismediassa reaktio oli tyly: fasistinen oikeus tuomitsi äidin skitsofreeniseksi saadakseen tekosyyn riistää lapset äidiltä.

Kuva: Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Elokuun alussa Venäjän presidentin henkilökohtainen lapsiasiamies Pavel Astahov sai uusia, entistä laajempia tehtäviä. Hänen asemansahan on siinä suhteessa muista lapsiasiamiehistä poikkeava, ettei aseman riippumattomuus eivätkä toimintaa säätelevät oikeudelliset normit täytä mitään eurooppalaisia vaatimuksia. Siksi hänen on mahdollista ottaa ajaakseen ei vain Suomessa asuvien venäläisäitien, vaan myös Suomessa asuvien suomalaisäitien asioita.

Niinpä hän ryhtyi ponteviin toimiin, kun viisi suomalaisäitiä kääntyi hänen puoleensa tavalla, jonka Moskovskaja pravda otsikoi raflaavasti: "Auta, Venäjä!". Lehti haastatteli yhtä avunpyytäjää, joka todisti, että suomalaiset virkamiehet väärentävät usein asiakirjoja. Turvakodeissa lapsiin kohdistuu väkivaltaa. Naisen omia lapsia turvakodin johtaja oli kuristanut henkilökohtaisesti. Astahovia oli pyydetty apuun, koska suomalaiset viranomaiset eivät halua ratkaista lastensuojelun ongelmia.

Suomen presidentti apuun

Jo samana päivänä Astahov ilmoitti kääntyneensä asiassa sekä Venäjän ulkoministeriön että Suomen presidentin puoleen. Hän ilmaisi kyllä tuntevansa toisten maiden sisäisiin asioihin puuttumattomuuden periaatteen, jota presidentti Vladimir Putin jaksaa loputtomasti vaatia muilta, mutta nyt hän katsoi, että saatuun kirjeeseen oli pakko vastata. Hän ilmoitti saapuvansa lokakuussa Suomeen työtapaamiseen, johon hänen lisäkseen osallistuvat Venäjän opetusministeriö, Venäjän ulkoministeriö sekä suomalaisia kollegoja.

Jatkoa seurasi seuraavana päivänä. Radioasemat Golos Rossii ja Majak kertoivat toisen venäläisäidin pyytävän apua, koska hänen entinen suomalainen miehensä oli kaapannut lapsen, joka äidin mukaan oli ollut kateissa jo kaksi kuukautta. Radioasemille oli asiasta tehnyt ilmiannon nyt venäläisäidin asianajajaksi esittäytynyt suomalaisdosentti. Tämä oli valitellut, kun venäläisten tuomioistuinten oikeudenmukaiset päätökset eivät automaattisesti saa lainvoimaa Suomessa. Astahovin toimisto ilmoitti ottavansa asian käsittelyyn.

Kun totuus paljastui

Kun suomalaisia viranomaisia oli kolmen viikon ajan lyöty kuin vierasta sikaa, tapahtui jotain aivan odottamatonta. Asialla oli jälleen Komsomolskaja pravda, joka lähetti naistoimittajan haastattelemaan Lapissa asuvaa pojan isää. Kävi ilmi, että vastoin myöhempiä väitteitään äiti tiesi pojan olevan Suomen kansalainen. Vanhempien avioeron jälkeen äiti ja poika olivat useasti kadonneet isän tietymättömiin.

Sitten äiti oli jättänyt pojan sukulaisten hoiviin Murmanskiin, muuttanut Norjaan ja avioitunut uudelleen. Isä ei anomuksestaan huolimatta saanut venäläiseltä oikeudelta huoltajuutta itselleen, vaan se annettiin isoäidille, jolla oli jo huollettavana tyttärensä vanhempi lapsi. Sovittiin, että poika voi matkustaa isänsä kanssa kuukaudeksi Suomeen. Nyt poika kävi Suomessa koulua ja oli isänsä mukaan oloihinsa tyytyväinen.

Kolmannen Astahovia työllistäneen tapauksen käynnisti venäläisnainen, joka ilmoitti miehensä vieneen lapsensa oikeuden vastaisesti pois Suomesta. Perhe oli asunut kolme vuotta Suomessa ja avioparille oli syntynyt tytär. Vaimon sairauden ja miehen osoittaman julmuuden vuoksi viranomaiset ottivat perheen seurantaan. Heinäkuussa mies vei yllättäen tyttären ulkomaille. 13.8. Venäjän mediassa ilmestyi pieni uutinen, jonka mukaan nainen oli jättänyt Suomen poliisille asiasta rikosilmoituksen. Vasta silloin, ikään kuin ohimennen, kävi ilmi, ettei mies suinkaan ollut suomalainen, vaan venäläinen.

Totuus talvisodasta

Sitten pari kertomusta koulumaailmasta. Venäjällä on menossa hanke, jonka tavoitteena on kirjoittaa yhtenäinen, siis virallinen, historian oppikirja. Sen innoittamana Russki reporterissa ilmestyi 1.8. laaja artikkeli, jossa tunnettu moskovalainen opettaja Anatoli Bernstein kertoo, kuinka hän neuvostoaikana kertoi oppilaille Suomen ja Neuvostoliiton sodasta näin: "Neuvostoliiton hallitus lähetti Suomen hallitukselle ehdotuksen maiden välisen rajan tarkastelusta. Suomen hallitus hylkäsi ehdotuksen. Seuraavana päivänä alkoivat sotatoimet". Kun joku lapsista kysyi: "Kuka ne aloitti?", opettaja oli toistanut edellä sanotun niin monta kertaa, kunnes kysyttävää ei enää ollut.

Komsomolskaja pravda julkaisi puolestaan 6.8. masentavan tarinan Kazanissa vaikuttaneesta opettaja Pavel Šmakovista. Tämä oli Suomessa saanut hyvää mainetta opettajana ja palasi Kazaniin koulun johtajaksi. Hän ajautui vaikeuksiin ryhdyttyään omien sanojensa mukaan vastustamaan oppilaiden ottoa kouluun lahjusten perusteella. Pian häntä itseään syytettiin korruptiosta ja koulun kurin hävittämisestä. Šmakov palasi Suomeen, ja Kazanissa jatkuu vanha meno, lehti toteaa.

Suomen rikkain mies

Monilla suomalaisyrityksillä menee Venäjällä hyvin ja se näkyy myös Venäjän mediassa. Vahvassa iskussa ovat mm. Fortum, SOK, Huhtamäki, Wärtsilä, YIT ja Lemminkäinen. Mutta kenelläkään ei mene niin hyvin kuin Suomen rikkaimmalla miehellä, Hartwall-areenan uudella omistajalla ja Vladimir Putinin kassanhoitajaksi mainitulla Gennadi Timtšenkolla. Hän on ostamassa Yhdysvalloista 11 Golfstream Airspacen lentokonetta, sulauttaa terminaalin Pulkovossa ja suomalaisen Airfix Avioninsa A-Group-nimiseksi holding yhtiöksi ja aikoo kaiken muun lisäksi rakentaa South Stream -kaasuputken maanpäälliset osat, joiden urakan arvo on jopa 6,6 miljardia euroa.

Lopuksi tuore uutinen politiikan huipulta. Ria Novostin mukaan presidentti Putin on onnitellut presidentti Niinistöä tämän 65-vuotispäivän johdosta. Sähkeessä Putin ilmoittaa arvostavansa Niinistön vilpitöntä sitoumusta lujittaa hyviä naapurisuhteita ja kehittää maiden monitahoista yhteistyötä.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua.

Jarmo Mäkelä