Syyria vaatii YK:ta tutkimaan kapinallisten väitetyt kaasuiskut

Syyrian mukaan hallituksen sotilaat hengittivät myrkkykaasua kapinallisten kaasuhyökkäyksessä. Yhdysvallat epäsi Syyrian YK-lähettilään pyynnön.

Syyrian hallitus pyysi keskiviikkona YK:n asetarkastajia tutkimaan kapinallisten hyökkäyksiä, joissa sotilaat ovat hallituksen mukaan hengittäneet myrkkykaasua.

Syyrian YK-suurlähettilään Bashar Ja'afarin mukaan kymmeniä sotilaita on ollut sairaalahoidossa viime päivinä tehtyjen kolmen kaasuiskun vuoksi. Ja'afari on kirjoittanut YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille ja pyytänyt tutkimusta tapauksesta.

Yhdysvallat epäsi lähettilään pyynnön ja ilmoitti, että Syyria oli kieltäytynyt päästämästä asetarkastajia tutkimaan väitteitä useista yli kahden vuoden aikana tapahtuneista myrkkykaasuiskuista.

Alun perin asetarkastajien piti tutkia kolmea aiemmin raportoitua kaasuiskuepäilyä, mutta he ovat keskittyneet tutkimaan viime viikolla Damaskoksen liepeillä tapahtunutta hyökkäystä, jossa kuoli satoja ihmisiä. Länsimaiden mukaan hyökkäyksen teki Syyrian armeija.

Saksa: Syyriaa rangaistava

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mielestä Syyriaa tulee rangaista Damaskoksessa tehdystä kaasuiskusta. Saksan hallitus ilmoitti kannasta Merkelin puhuttua puhelimessa Britannian pääministerin David Cameronin kanssa keskiviikkona. Saksan hallituksen tiedotusvälineille toimittaman tiedotteen mukaan sekä Saksa että Britannia ovat yhtä mieltä siitä, että Syyrian joukkojen syyllisyys iskuun on jo riittävän hyvin todistettu.

Britannian mukaan sotatoimiin ei ryhdytä ennen kuin YK:n asetarkastajat ovat raportoineet havainnoistaan. Tarkastajat ovat maassa ilmeisesti perjantaihin saakka.